Newsflash
Apariții editoriale

Legislaţia ca obiect de studiu

de Florentina Ionescu - oct. 27 2023
Legislaţia ca obiect de studiu

A apărut la Editura Printech o amplă lucrare de interes atât pentru farmaciști, cât și pentru medici: „Teste de legislaţie medico-farmaceutică pentru examene și concursuri”.

Coordonatori ai lucrării sunt conf. dr. farm. Emil Ștefănescu (UMF „Carol Davila” București) și șef lucrări dr. farm. Nicoleta Mirela Blebea (Universitatea „Ovidius” din Constanţa). Alţi  patru autori colaboratori li s-au alăturat pentru realizarea acestui volum.

Lucrarea își propune familiarizarea profesioniștilor din domeniul sanitar cu o paletă largă de acte normative care reglementează condiţiile de exercitare a profesiilor, cadrul de desfășurare a activităţilor specifice și modul de organizare și funcţionare a unor instituţii cu atribuţii de supraveghere și control în acest domeniu.

Fragmentarea textelor legislative în calupuri

Au fost analizate 17 acte normative, unde s-au identificat elemente concrete care se circumscriu obiectivelor cărţii și au fost realizate două tipuri de itemi. Pe de o parte, 420 de teste de tip grilă și, pe de altă parte, 215 teste de tip sinteză. 

Fragmentarea textelor legislative în calupuri binominale de tip întrebare plus răspuns facilitează procesul de învăţare, precum și procesul de evaluare a cunoștinţelor. Totuși, autorii atrag atenţia că lucrarea nu acoperă în integralitate actele normative citate. 

„Ai o lege în bloc, de exemplu. Nu poţi să ceri cuiva să înveţe pe de rost, în bloc. În schimb, dacă formulezi din respectiva lege o întrebare al cărei răspuns poate fi redat printr-un text de lege, atunci automat acea persoană poate să înveţe mai ușor”, a explicat conf. dr. farm. Emil Ștefănescu pentru Viaţa Medicală.

Unde-i lege, nu-i tocmeală 

Un avantaj al cărţii ar fi relativa diversitate a actelor pe care autorii le-au abordat, dintre care menţionăm: Legea nr. 95/2006, Legea Farmaciei și ordinul legat de ea; Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor și preparatelor stupefiante și psihotrope ș.a. 

Potrivit conf. dr. farm. Emil Ștefănescu, în zona de legislaţie medico-farmaceutică, principalul dezavantaj este volatilitatea cadrului legislativ, „adică nici nu apuci să termini de scris o carte, că deja s-a schimbat [legislaţia]”. Desigur, subliniază el, sunt numeroase lucruri care rămân valabile, însă există diverse aspecte legislative care se schimbă.

„Din punct de vedere didactic, domeniul acesta al legislaţiei este destul de arid... În alte domenii poţi să vii cu o schemă, poţi să reinterpretezi ceva, să formulezi în alt fel, să prezinţi lucrurile într-un mod mai ușor de înţeles. Aici, știţi vorba: unde e lege, nu-i tocmeală! Aici trebuie să redai litera legii așa cum e ea. Orice variaţiune, orice cuvânt poate să modifice semnificaţia sau consecinţele modificării respective”, a menţionat farm. Emil Ștefănescu în încheiere.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe