Newsflash
ACTUALITATE Știri

Publicitatea la OTC-uri ar putea fi modificată

de Florentina Ionescu - nov. 3 2023
Publicitatea la OTC-uri ar putea fi modificată

România are în legislaţie o problemă de adaptare a canalelor prin care este permisă publicitatea la medicamentele OTC, a subliniat Iulia Roșian, președintele RASCI.

Informarea eficientă a pacienţilor prin publicitatea în social media a medicamentelor fără prescripţie medicală, precum și posibilitatea de a le expune, în viitor, în faţa tejghelei din farmacii au fost două subiecte intens dezbătute în cadrul unei conferinţe organizate de RASCI. România are în legislaţie o problemă de adaptare a canalelor prin care este permisă publicitatea la medicamentele OTC (medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală), a subliniat Iulia Roșian, președintele RASCI*, în cadrul unei conferinţei care a avut loc la finalul lunii octombrie: „Realitatea curentă ne spune că multe lucruri se mută în social media sau în aplicaţii mobile, aspect care nu se regăsește și în cadrul legislativ actual pentru publicitatea la medicamentele OTC”.

Iulia Roșian

În prezent, publicitatea medicamentelor OTC către publicul larg este reglementată, dar Ordinul 194/2015 o interzice pe reţele sociale și platforme online. Consiliul Concurenţei sprijină ideea reglementării publicităţii acestui tip de medicamente, atât pe aplicaţii mobile, cât și pe reţelele sociale, a punctat Dan-Virgil Pascu, vicepreședinte al autorităţii responsabile cu aplicarea regulilor de concurenţă. „În ceea ce privește comerţul cu medicamente în spaţiul virtual, noi am constatat o ambiguitate în legislaţie. Ne-am dori să fie specificat în mod expres că respectivele OTC-uri pot fi vândute și prin marketplace-uri sau platforme de intermediere; să nu fie limitate doar la site-ul lanţurilor farmaceutice”, a adăugat acesta.

Prezent la dezbatere, farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, a amintit că discuţiile pe care le-a purtat în această perioadă cu actori importanţi din industria farmaceutică au condus la redactarea unui draft al unui document ce include modificările propuse în acest sens: „Noi ne-am dori ca în primele zece zile ale lunii noiembrie să și transmitem Ministerului Sănătăţii iniţiativa de modificare a Ordinului 194/2015. Practic, pentru partea de iniţiere a modificării, lucrurile sunt cam gata. După aceea, el [documentul] va trebui să meargă pe circuit normal, în transparenţă decizională. Speranţa este să reușim ca el să fie și adoptat”. 

Farm. dr. Răzvan Prisada


 



*Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare și dispozitive medicale


Notă autor:

Foto: Rawpixel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe