Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Mână bionică revoluţionară

de Florentina Ionescu - nov. 3 2023
Mână bionică revoluţionară

O femeie care și-a pierdut mâna într-un accident petrecut la o fermă a primit o proteză de ultimă generaţie care i-a schimbat viaţa. Acum își poate folosi membrul superior în activităţile de zi cu zi.

Mâna bionică de care a beneficiat femeia din Suedia se bazează pe o tehnologie revoluţionară ce se conectează direct la oasele, mușchii și nervii utilizatorului. Astfel, tehnologia nouă e capabilă să creeze o interfaţă om-mașină, care permite inteligenţei artificiale (IA) să transforme semnalele de la creier în mișcări precise, dar simple, pe care le efectuează purtătorul protezei.

Femeia, în vârstă de 50 de ani, poate în prezent să își miște toate cele cinci degete bionice, individual, cu o rată de succes de folosire a mâinii de 95%. După mai bine de 20 de ani, perioadă în care a trăit fără mână, femeia poate acum să își desfășoare 80% din activităţile de zi cu zi: gătește, ridică obiecte, desface fermoarele hainelor și valizelor, folosește clanţa ușilor ori șurubelniţe.

„Osteointegrare” cu succes

Echipa internaţională de ingineri care au lucrat la inventarea mâinii bionice a publicat recent povestea de succes a pacientei în jurnalul Science Robotics*. Cercetătorii subliniază că este prima dată în istorie când o mână robotică dotată cu electrozi interni a arătat viabilitate pe termen lung pentru persoanele cu amputaţii ale membrului superior (mai jos de cot).

Max Ortiz Catalán, cel care a condus cercetarea protezei la Bionics Institute, Melbourne, Australia, și la Center for Bionics and Pain Research din Suedia, a lucrat în ultimii zece ani la o soluţie mai bună pentru pacienţii cu amputaţii, care se bazează pe „integrarea osoasă” (osteo­integrare). Asta înseamnă că, atunci când un implant este amplasat direct pe ţesutul osos al pacientului, celulele din componenţa osului se vor dezvolta în jurul implantului. „Această integrare este atât de puternică, încât noi putem chiar să atașăm membrul artificial direct pe schelet”, a explicat Max Ortiz Catalán. Când această tehnică este folosită în combinaţie cu chirurgia reconstructivă, Catalán afirmă că poate „într-adevăr să integreze biologia cu componentele electronice”.


Notă autor:

*https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.adf7360

https://www.youtube.com/watch?v=7zpxq9flTBE

https://www.sciencealert.com/revolutionary-bionic-hand-fuses-with-womans-bones-muscles-and-nerves

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe