Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Material compozit ce vindecă fracturile

de Florentina Ionescu - dec. 15 2023
Material compozit ce vindecă fracturile

Recent, oamenii de știinţă au dezvoltat un material compozit implantabil, cu multiple beneficii în fracturile osoase.

Substanţa a fost creată prin intermediul unui proiect de cercetare, cu finanţare de la guvernul german (Scaffold Bioactive Glass-Enhanced Osteogenesis).

Ideea de la baza acestui material este că atunci când se produce o fractură osoasă, echipa de medici va efectua mai întâi o scanare prin tomografie computerizată (CT) a locului unde s-a produs aceasta. Pe baza rezultatului CT, va fi printat din noul material compozit un „schelet” tridimensional personalizat. Structura obţinută va fi apoi aplicată printr-o intervenţie chirurgicală la locul fracturii, astfel încât să umple zona lipsită de ţesut osos. La final, „scheletul” va fi umplut cu măduvă osoasă prelevată din șoldul pacientului ori dintr-un alt os de dimensiuni mari. 

Materialul compozit reprezintă o combinaţie de sticlă bioactivă și un polimer biodegradabil, numit policaprolactonă. Sticla bioactivă din componenţa materialului crește pH-ul la locul fracturii până când acesta ajunge la un nivel alcalin. Astfel este împiedicată dezvoltarea bacteriilor. Odată ce intră în contact cu fluidele corporale, acest tip de sticlă se transformă într-un compus chimic foarte similar cu osul, numit hidroxilapatit. După șase-șapte ani, „scheletul” va fi complet biodegradabil și transformat în os.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/implantable-composite-heal-broken-bones/
Foto: BellaSeno, partener în acest proiect, care printează 3D „scheletul” pentru fractura osoasă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe