Newsflash
OPINII

Mileniul pierdut

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 16 2015
Mileniul pierdut
     Speranța medie de viață a ajuns în România la 74 de ani. Ea a crescut constant în ultimul deceniu, după ce atinsese un platou la începutul anilor 2000. Probabil că intrarea în Uniunea Europeană a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla populației României, iar acest lucru s-a reflectat în faptul că trăim cu toții mai mult, chiar dacă nu neapărat și mai bine. Se păstrează și chiar se accentuează diferențele foarte mari dintre speranța de viață a bărbaților români, de doar 71 de ani, față de media de 78 de ani la femei.
     Dar la ce bun să vorbim despre speranța de viață în aceste clipe, când țara arde (la propriu) și politicienii sunt, în sfârșit, alungați cu succes din posturile pe care le ocupă? Lucrurile au sens însă, dacă ne gândim că sistemul de sănătate românesc primește – proporțional – cei mai puțini bani între toate sistemele europene. Speranța de viață crește prin conjuncturi favorabile, nu prin intervenții corecte, eficiente și coordonate ale politicienilor noștri. Sunt necesare decenii întregi pentru a obține diferențe semnificative, dar sunt suficiente câteva secunde pentru a risipi milenii întregi din speranța de viață a românilor.
     Incendiul din clubul Colectiv nu a fost doar urmarea teribilismului unor tineri, a inconștienței organizatorilor și firmei care a furnizat efectele pirotehnice sau a lăcomiei proprietarilor sălii. Nu. A fost nevoie de un întreg eșafodaj de corupție, indolență, incompetență și impostură. Un eșafodaj ridicat în 26 de ani de democrație „originală“, de autoritate a statului slăbită chiar de cei (mai mult sau mai puțin) votați să o reprezinte, la toate nivelurile. Politicienii ne-au abandonat, în egoismul lor motivat economic, iar urmările au început să facă tot mai multe victime.
     Ne lipsesc strategii, suferim în absența unor viziuni politice pe termen lung, care să clădească un viitor mai bun pentru noi toți. Avem în schimb – și ne-am obișnuit cu asta – pompieri tot mai bine pregătiți. E bine să poți interveni într-o situație de urgență, dar și mai bine este să previi criza. Chiar dacă, pentru asta, îți trebuie funcționari care nu doar se fac, ci chiar muncesc. Și autorități care nu au nevoie de un incendiu devastator pentru a da în doar două zile o lege pe care nu au fost capabile să o scrie în șase luni.
     E mai ieftin să previi decât să tratezi. Poate că acesta e și tâlcul manifestațiilor care umplu străzile Bucureștiului zilele acestea. În sfârșit, furia oamenilor a ajuns la gradul în care să măture o întreagă clasă politică măcinată până la măduvă de corupție. Nu am avut politicieni capabili să prevină dezastre prevenibile, așa că devine logic să facem noi înșine prevenție, îndepărtându-i de pozițiile de decizie.
     Victimele din Colectiv au pierdut, la un loc, aproape 1.200 de ani din viață. La care se adaugă secolele pierdute de răniți – mulți, prea mulți foarte grav. Și, puse cap la cap, mileniile pe care le vor trăi cu dizabilitate victimele dezastrului – chiar și când trauma fizică se va fi vindecat. Mai bine de o mie de ani le-au fost furați românilor de o clasă politică incompetentă, nepăsătoare și coruptă. Alte milenii ne sunt refuzate anual prin întârzierile în a înăspri legislația împotriva fumatului sau în promulgarea unor legi mai severe de promovare a siguranței rutiere. Nu avem medicină preventivă nici măcar pe hârtie, dar patriotarzilor care ne conduc nu pare să le pese. E cazul să plece. Cu toții.
     Și totuși, avem și un motiv de speranță. Solidaritatea manifestată în aceste zile, sacrificiul unora și dăruirea celor mai mulți ne-ar putea conduce către un viitor mai bun. Chiar și hulitul sistem de sănătate, populat nu doar de albe-ca-zăpada și feți-frumoși, s-a mobilizat exemplar. Medici și asistente au venit într-un suflet, la ore mici, să asigure cele mai bune îngrijiri victimelor aflate în nevoie. Conștiințe neobosite într-un sistem care abia se mai ține pe picioare.
     Poate că suntem într-un nou punct zero, din care ține doar de noi să con­struim cel mai bun viitor posibil. Avem nevoie de strategii pe termen lung, chiar dacă nu sunt aducătoare de voturi. Nu ne mai permitem să greșim. Și nu mai trebuie să-i lăsăm pe politicieni să fure alte și alte milenii din speranța de viață a unei populații și așa greu încercate de vicisitudinile istoriei. Un efort #colectiv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe