Newsflash
OPINII

Morţii se îngroapă cu pământ, viii – cu hârtii

de Dr. Valentin PANTEA - ian. 12 2024
Morţii se îngroapă  cu pământ,  viii – cu hârtii

Scriam într-un număr anterior despre adeverinţele absurde cerute medicului de familie din România. Colegii din Franţa și Germania îmi spun că și ei au astfel de solicitări.

Scriam într-un număr anterior despre adeverinţele absurde cerute medicului de familie din România și menţionam câteva astfel de exemple. Cea mai absurdă adeverinţă solicitată este cea de „apt pentru efort fizic” necesară pentru înscrierea la clubul de șah. Din păcate, colegii din Franţa și Germania îmi spun că și ei au astfel de solicitări absurde. Mai mult, în Ţările de Jos medicii de familie au luat atitudine și ștampilează fiecare astfel de adeverinţă cu un crocodil (foto). Această acţiune a fost preluată de medicii de familie din Belgia și Franţa.

Și-acum să vedem câteva exemple de astfel de adeverinţe inutile (nu menţionez aici adeverinţele care ţin de competenţa medicinei muncii sau a celei sportive):

• Adeverinţa care permite pacientului să participe la o „cursă de combine agricole”;
• Adeverinţa pentru a autoriza „aplicarea cremei Arnica la un bebeluș” într-o creșă sau pentru a permite unui copil să meargă la toaletă;
• Adeverinţa pentru a „reduce preavizul la încheierea contractului de închiriere”;
• Adeverinţa care să ateste faptul că pacientul poate conduce o mașinuţă de golf sau o barcă cu motor (din acestea am dat și eu unui coleg în România);
• Adeverinţa că dădaca poate aplica Bepanthen pe fundul bebelușului;
• Adeverinţa că elevul poate să bea apă de la robinet în timpul școlii (în general, apa de reţea este potabilă în Franţa, mai ales în zonele montane) sau că poate folosi la școală crema de protecţie solară în perioada de convalescenţă post-varicelă (?!);
• Adeverinţa că poate folosi un laptop în perioada de recuperare post-nevralgie cervico-brahială;
• Adeverinţa pentru municipalitate care să confirme că persoanele în vârstă au nevoie să poarte mâncare cu ele…

De unde vin aceste cerinţe? Din incapacitatea unor persoane de a-și asuma niște responsabilităţi. Și atunci încearcă să se protejeze cu tot felul de „hârtii”. Sigur vă amintiţi de adeverinţa solicitată medicilor de familie acum câţiva ani de preoţi pentru botezarea copiilor. De parcă adeverinţa eliberată de medicul de familie ar fi putut salva nou-născuţii de greșelile de manipulare ale preotului din timpul botezului.

Dar ce spuneţi de adeverinţa „apt pentru călătoria cu autocarul”? Credeţi că o astfel de adeverinţă îl scutește pe elev de răul de mașină? Sau credeţi că anul care tocmai a venit ne va scuti de astfel de absurdităţi consumatoare de timp și energie?
An Nou fericit tuturor și cât mai lipsit de lucruri absurde!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe