Newsflash
ACTUALITATE Știri

Noi majorări salariale pentru personalul medical

de Magdalena Tănăsescu - mar. 8 2024
Noi majorări salariale pentru personalul medical

Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi de Guvern privind majorarea salariilor de bază ale personalului medical prevede venituri mai mari pentru asistenţii medicali cu 30% şi pentru medici cu 8%.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat totodată că veniturile suplimentare vor fi acordate în două tranşe, în lunile martie şi iunie.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar - 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie”, a spus ministrul Rafila, citat de Agerpres


Potrivit oficialului, aceste majorări „arată buna credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii și a Guvernului, pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical.

 

„A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35%, în funcţie de categoria profesională. (...) Este o remuneraţie corectă”, a adăugat Rafila.

Acesta a subliniat că nu se poate pune un semn de egalitate între un chirurg care face câteva operaţii într-o lună şi altul care care face câteva operaţii pe zi. 

 

„Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit. (...) Performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. (...) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe