Newsflash
Interviuri

Nutriţia oncologică, un real suport pentru pacienţi

de Florentina Ionescu - dec. 15 2023
Nutriţia oncologică, un real suport pentru pacienţi

Chiar și pacienţii cu neoplazii au nevoie de diversitate în alimentaţie, subliniază dr. Mădălina Neagu. După un tratament oncologic puternic, majoritatea se confruntă cu scăderi ale valorilor hemoglobinei, cu anemie.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Specialist nutriţie și dietetică la Enayati Medical City
  • Absolventă a Universităţii de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, specializare în nutriţie clinică

Ce rol are nutriţia în viaţa pacienţilor aflaţi sub tratament oncologic?

Nutriţia pacientului oncologic este foarte importantă, având în vedere că are capacitatea de a ameliora efectele adverse ale tratamentelor. Ea îmbunătăţește rata de supravieţuire și remediază tot ce înseamnă partea de toxicitate de la tratamente. Nutriţia previne și riscul de infecţii al pacienţilor. Totodată, îmbunătăţește răspunsul imun de la tratamente.

Este esenţială postoperator și după finalizarea tratamentului?

Depinde foarte mult, dacă ne raportăm la postoperator, pe ce zonă discutăm. Însă, în mare parte, da [e esenţială]. Fiindcă este o terapie suport. În momentul în care are loc o intervenţie sau în urma ședinţelor de tratament, pacientul are o vulnerabilitate în partea de tract gastrointestinal. Tocmai de aceea are nevoie de anumite alimente. De exemplu, cele bogate în lactoză și cele care conţin gluten se consumă cu moderaţie. Alimentele care au indicele glicemic crescut ar fi indicat să se consume moderat.

Restriţii alimentare numeroase

Ce alimente sunt interzise pacientului oncologic?

Spre exemplu, hipericina și hiperforina. Sunt compuși din sunătoare, care pot interfera cu calea de metabolizare a medicamentului. De asemenea, nu se recomandă grepfrutul, pentru că el crește rata de toxicitate a tratamentului. Inclusiv valeriana și turmericul nu se recomandă – la pacientele care sunt în tratament hormonal. Aș menţiona și scoarţa de salcie. Ea nu se recomandă ca ceai, de exemplu. La fel și echinacea, având în vedere că ceaiul acesta este un imunostimulator. El este responsabil de producerea de interferon și de anticorpi. Dar într-un tratament cu imunosupresoare, precum metotrexat sau lenalidomidă, [echinacea] nu se consumă.

Carnea roșie este un dușman în alimentaţia pacientului oncologic?

În cazul pacienţilor care au o problemă la nivel de colon, aș prefera ca aportul de carne roșie să nu fie constant. Carnea roșie nu are capacitatea de a dezvolta sau de a contribui la apariţia unei probleme oncologice.

Ce alimente sunt recomandate pentru consum?

Ar fi indicat ca pacientul să consume alimente bogate în vitamine, minerale. Să pună accent foarte mult pe toată gama de macronutrienţi: proteine, glucide și lipide. În special proteine, având în vedere că în urma citostaticelor, acestea sunt distruse și eliminate pe cale renală și de aceea se vine cu o suplimentare de proteine.

Plan nutriţional bine pus la punct

Cum se alege planul nutriţional al unui pacient oncologic?

Se face un plan personalizat, individualizat, pentru fiecare pacient în parte. Trebuie să ţinem cont foarte mult de tipul de cancer, de medicaţia pe care o primește și de deficienţele nutriţionale. Sunt trei categorii principale de pacienţi care au nevoie de nutriţia oncologică: pacienţii care sunt malnutriţi; pacienţii din sfera ORL care se confruntă cu durere sau cu dificultate la înghiţire – și atunci intervin problemele de malnutriţie. În cazul lor, este vorba de o nutriţie mai complexă, mai ales dacă au și gastrostomă percutanată, acel tub flexibil prin care se pot hrăni. Apoi sunt pacienţii cu probleme în zona abdomen-pelvis, cei cu scaune multiple și modificate. Și ei au nevoie de un plan bine pus la punct.

Ce beneficii are colaborarea pacient - nutriţionist?

Ne putem raporta la implementarea de regim igieno-dietetic. Noi, ca specialiști, le explicăm pacienţilor că prin intervenţia nutriţională putem să le optimizăm statusul acesta de alimente, adică de nutriţie. Putem să controlăm răspunsul inflamator pe care îl au. Această inflamaţie inhibă utilizarea de nutrienţi. Tocmai de aceea au nevoie de o nutriţie mai specială, mai ales că pierd foarte multă masă musculară, pierd în greutate.

Contează și diversitatea

La pacientul care a învins cancerul, nutriţia e la fel de importantă?

Pacienţii au nevoie totuși de o diversitate, se face o selecţie. Eu nu pun accent pe dietele acestea vegetale, vegetariene și raw-vegane ș.a.m.d. După un tratament oncologic puternic, majoritatea pacienţilor se confruntă cu anemie. Dietele vegetale nu au capacitatea de a întreţine acest parametru de hemoglobină. Pacienţii pot să aibă și alte probleme de sănătate, practic își compromit starea de sănătate.

Ce alte lucruri trebuie să știm despre nutriţia oncologică?

Aș dori să adaug două informaţii. Prima – și cea mai mediatizată – consumul de fitoestrogeni din plante. Mai precis, consumul de soia. Aceasta a fost asociată cu un risc scăzut de patologie oncologică, nicidecum cu un risc crescut. Soia este asociată cu un risc scăzut de cancer mamar – inclusiv de recidivă a acestui cancer –, de prostată și de cancer bronhopulmonar. Practic, soia nu este atât de problematică pe cât se crede. A doua este legată de consumul de suplimente și de vitamine. Pacienţii au tendinţa de a le consuma în mod abuziv, neștiind, de fapt, că ele le pot înrăutăţi starea de sănătate. Anumite vitamine, oricât de bune ar fi, pot interfera cu medicaţia. Pentru a se doza o vitamină sau un supliment sau pentru a veni cu o recomandare, specialistul trebuie să fie bine pus în temă: să cunoască diagnosticul, tipul de tumoră și deficienţele nutriţionale, în cazul în care pacientul le are.

Ce alte informaţii utile pentru pacienţi ne mai puteţi transmite?

Ma voi referi întâi la pacienţii cu cancer de sânge. În cazul celor care se află în tratament cu metotrexat, s-a dovedit că dacă medicul adaugă în dietă alimente bogate în histidină, acest aminoacid îmbunătăţește răspunsul la tratament și răspunsul la terapie. Apoi, vreau să mă refer la cancerul ovarian. Dacă pacientele se află în tratament cu bevacizumab și li se adaugă vitamina E – mai exact, un compus din aceasta, tocotrienolul – s-au observat rezultate uimitoare în ceea ce privește îmbunătăţirea răspunsului la tratament. Mai ales dacă pacientele au fost rezistente la chimioterapie. În ceea ce privește pacienţii care sunt în regim de radioterapie și de chimioterapie, mulţi dintre aceștia se confruntă cu mucozităţi sau afte bucale, din cauza tratamentului. Pentru a putea să consume alimentele, le recomand să adauge lăptișorul de matcă. Acesta este un emolient puternic. Le cicatrizează, practic, aftele bucale și mucozităţile. Îi ajută foarte mult pe pacienţi să se alimenteze corespunzător.

Pacientul, fără terapie suport, nu poate funcţiona optim în cursul tratamentelor. Rata de supravieţuire este minimă, riscul de infecţie poate crește. Mai mult, crește și riscul de toxicitate. Este imperios ca pacientul să ia legătura cu un medic nutriţionist pe partea de oncologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe