Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

O noapte de consum excesiv de alcool pe săptămână crește riscul de afectare a ficatului

de Florentina Ionescu - dec. 27 2023
O noapte de consum excesiv de alcool pe săptămână crește riscul de afectare a ficatului

Știm deja cu toții că un consum excesiv de alcool nu este benefic pentru starea noastră generală de sănătate.

Dar un studiu nou arată că o noapte pe săptămână în care consumați o cantitate mare de alcool este mai dăunătoare pentru sănătate decât aceeași cantitate de alcool consumată în decurs de o săptămână, scrie New Atlas

Pentru prima dată, un studiu nou a evaluat modul în care tiparele de consum de alcool ale unei persoane, precum și factorii genetici de risc pot determina riscul crescut al acelei persoane de a dezvolta ciroză asociată consumului de alcool. 

Chiar dacă și genetica îndeplinește un rol în dezvoltarea bolii hepatice grave, această cercetare recentă subliniază că și patternul sau tiparul consumului de alcool este un factor-cheie. Rezultatele acestui studiu sugerează, de exemplu, că ar fi mai dăunător să beți 21 de unități de alcool în decursul a câteva sesiuni decât dacă ați consuma aceleași unități pe durata a șapte zile – și nu într-o singură noapte. Adăugând peste acest pattern și informația genetică, acest lucru permite o predicție și mai precisă a riscului de a dezvolta afectare hepatică, respectiv ciroză asociată consumului de alcool, explică autorul senior al studiului, Gautam Mehta, de la University College London. 

Cercetătorii de la University College London (UCL), Royal Free Hospital, Universitatea Oxford și Universitatea Cambridge au analizat informațiile de la 312,599 de adulți consumatori de alcool, înregistrați în UK Biobank. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă a existat vreo dovadă a riscului crescut de boală hepatică pe baza tiparelor ce țin de stilul de viață, precum și pe baza unor factori genetici și factori de risc ai diabetului zaharat. 

Consumul mediu zilnic de alcool a fost calculat pentru a împărți cohorta în patru grupuri: cei care beau sub limita normală (sub 24 grame de alcool pentru femei, sub 32 grame de alcool pentru bărbați); peste limitele normale, dar sub nivelul excesiv „binge” (24-48 grame de alcool pentru femei, 32-64 grame de alcool pentru bărbați), nivelul excesiv „binge” (48-72 de grame la femei, 64-96 grame la bărbați); și nivelul băutorilor înrăiți „heavy binge” (peste 72 grame de alcool la femei, peste 96 grame de alcool la bărbați). 

În Marea Britanie, o unitate standard de alcool are aproape opt grame de alcool. Ceea ce au descoperit cercetătorii este că adulții sănătoși care au băut alcool peste limitele normale zilnice, dar sub nivelul „binge” au avut un risc doar ușor ridicat de a dezvolta boala hepatică alcoolică. Pe când băutorii de alcool în exces („binge”) au avut un risc dublu (2,37 ori), iar băutorii înrăiți de alcool („heavy binge”) au avut un risc de aproape patru ori (3,85) mai mare de a dezvolta boală hepatică din cauza alcoolului. 


Notă autor:

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/ochelari-%C8%99ampanie-alcool-celebrare-4720011/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe