Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ochelarii care blochează lumina albastră nu sunt eficienți, arată un review

de Florentina Ionescu - aug. 23 2023
Ochelarii care blochează lumina albastră nu sunt eficienți, arată un review

Cercetătorii au ajuns la concluzia, într-un review recent, că acei ochelari ce promit că blochează acțiunea luminii albastre ar putea să nu facă, de fapt, nimic.

În cadrul unei analize ample ce a inclus date din mai multe studii, cercetătorii au concluzionat că ochelarii de vedere care blochează lumina albastră ar putea să nu ofere protecția promisă în cazul unor reclame la astfel de produse ori la anumite cabinete, scrie New Atlas

Din acest motiv, oamenii de știință avertizează consumatorii să se gândească de două ori înainte de a cheltui sume mai mari pentru ochelari cu o astfel de protecție față de lumina albastră. 

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, împreună cu colegii de la Universitatea Monash și cei de la City, University of London au analizat datele din 17 studii publicate, din șase țări, studii care au avut în vedere utilizarea ochelarilor care blochează lumina albastră. Studiile de control randomizate au variat în ceea ce privește numărul participanților, de la 5 până la 156 de participanți. Fiecare studiu a avut loc într-o perioadă care a variat de la mai puțin de o zi până la cinci săptămâni, arată sursa menționată. 

Cercetătorii au descoperit că, pe baza cercetărilor actuale, nu se poate spune nimic concludent despre beneficiile ochelarilor care blochează lumina albastră („blue-light-blocking glasses”) asupra stării generale de sănătate a ochilor, asupra calității somnului sau asupra performanțelor la nivelul vederii. Asta în ciuda faptului că există o gamă diversă de reclame ce pretind fix aceste beneficii ale ochelarilor și care mai spun că astfel de lentile sunt adeseori prescrise pacienților pe baza aparentei lor eficacități de a bloca lumina albastră. 

„Rezultatele noastre nu susțin prescrierea unor lentile ce filtrează lumina albastră în cazul populației generale. Aceste rezultate sunt relevante pentru o paletă largă de persoane, inclusiv pentru profesioniștii care acordă servicii medicale pentru sănătatea ochilor, pentru pacienți, cercetători și populația largă”, a declarat Laura Downie, autorul care a condus studiul. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe