Newsflash
ACTUALITATE Știri

Persoanele cu probleme de vedere netratate, risc crescut de a dezvolta demență (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 14 2023
Persoanele cu probleme de vedere netratate, risc crescut de a dezvolta demență (studiu)

Riscul de a dezvolta demenţă este mai mare în cazul persoanelor care au probleme de vedere, dar nu poartă ochelari şi nu se tratează sau nu fac intervenţii chirurgicale atunci când acestea sunt indicate în afecţiunile oftalomologice.

Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul JAMA Ophthalmology, „optimizarea” vederii, cum ar fi purtarea ochelarilor sau operaţia de cataractă, ar putea ajuta la prevenirea demenţei.

Studiul a inclus date de la 2.967 de persoane, dintre care 1.707 (55,3%) erau femei. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 76,9 ani, iar demența era diagnosticată la 12,3% dintre subiecți. 

Persoanele evaluate au efectuat teste de vedere pe tablete, în cadrul Studiului naţional de sănătate şi tendinţe de îmbătrânire din 2021 din SUA. Datele colectate au fost analizate în perioada ianuarie – martie 2023.

„La oamenii cu probleme de vedere necorectate, cercetătorii au descoperit că 22% dintre persoanele care au avut dificultăţi în a vedea lucrurile din apropiere au avut demenţă; 33% dintre persoanele care au avut dificultăţi moderate sau mai grave de a vedea lucrurile de departe au avut demenţă; 26% dintre persoanele cu sensibilitate la contrast au avut demenţă”, se menționează în studiu.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă, şi contribuie până la 70% din cazurile de demenţă. 

Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) arată că peste 5 milioane de oameni din SUA suferă de demenţă, iar numărul este de aşteptat să crească la 14 milioane până în 2060.

La nivel mondial, aproximativ 24 de milioane de persoane sunt afectate, iar numărul aproape se dublează la fiecare 20 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe