Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Semaglutida, risc de aspiraţie pulmonară sub anestezie

de Dr. Mariana MINEA - aug. 25 2023
Semaglutida, risc de aspiraţie pulmonară sub anestezie

Pacienţii trataţi cu agoniști de receptori GLP-1 pentru pierderea în greutate au un risc mai mare de a suferi aspiraţie pulmonară în timpul anesteziei generale.

Medici anesteziști din Statele Unite și Canada semnalează o creștere a numărului de pacienţi trataţi cu semaglutidă care au aspirat alimente sau lichide la nivel pulmonar în timpul intervenţiei ce a presupus administrarea anestezicului. Motivul este că stomacul lor era încă plin, aceste medicamente încetinind mult digestia. 

Regurgitarea conţinutului gastric poate fi urmată de aspiraţie pulmonară, care poate duce la afectarea plămânului, inclusiv de tip infecţios, și chiar la deces, a explicat pentru El Pais dr. Ion Hobai, anestezist la Massachusetts General Hospital din Boston, unul dintre primii care au semnalat acest tip de accidente.

În luna iunie, Societatea Americană de Anesteziologie publica o recomandare pentru pacienţii aflaţi sub tratament medicamentos cu semaglutidă pentru scăderea în greutate: cei sub tratament oral să nu își ia medicamentul în ziua intervenţiei, iar cei sub tratament injectabil să-l întrerupă cu minimum o săptămână înaintea acestei intervenţii. Recomandarea se baza pe relatări ale anesteziștilor privind aceste accidente. 

Ţinând cont de riscurile majore la care se expun acești pacienţi, medicii anesteziști canadieni au publicat recent un editorial în Canadian Journal of Anesthesia în care fac o serie de recomandări, subliniind că acestea nu reprezintă ghiduri de practică clinică. Astfel, ei solicită precauţie și prelungirea la trei săptămâni a pauzei dintre ultima doză de medicament și procedura anestezică. Cele trei săptămâni reprezintă de trei ori timpul de înjumătăţire a semaglutidei (de 7 zile), în tot acest interval eliminându-se din organism 88% din substanţă. 

Pacienţii care primesc semaglutidă ca tratament pentru diabetul zaharat de tip 2 trebuie să ceară sfatul medicului diabetolog privind riscurile și beneficiile acestei întreruperi.

Sunt necesare mai multe cercetări în domeniu 

Dacă intervalul de trei săptămâni nu poate fi asigurat, medicul anestezist va presupune scenariul cel mai rău, că stomacul este plin, și va lua în considerare practicarea unei anestezii cu inducţie rapidă, care scade riscul de aspiraţie. Totodată, autorii recomandă specialiștilor să efectueze o ecografie abdominală înaintea intervenţiei, pentru a evalua gradul de umplere/golire a stomacului și să ţină cont de posibilitatea obţinerii unor rezultate fals pozitive sau fals negative. De asemenea, autorii editorialului pledează pentru informarea pacientului și discutarea riscurilor și a beneficiilor intervenţiei și solicită mai multe cercetări în acest domeniu. Recomandările lor se bazează în continuare pe resursele disponibile: studii de caz, studii observaţionale retrospective și relatări ale medicilor postate online.


Notă autor:

*https://link.springer.com/article/10.1007/s12630-023-02550-y
https://english.elpais.com/science-tech/2023-08-13/popular-weight-loss-drugs-like-ozempic-may-raise-risk-of-complications-under-anesthesia.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe