Newsflash
OPINII

12 minute cât o calamitate

de Dr. Gabriel DIACONU - iul. 24 2013
12 minute cât o calamitate
Săptămâna trecută, o instanţă de judecată a hotărât că Florentina Cârstea, asistenta de la maternitatea Giuleşti care era de serviciu în seara de 16 august 2010, trebuie să execute o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru neglijenţa care a condus la moartea a şase bebeluşi din secţia de terapie intensivă neonatologie prematuri. Din raportul final al procuraturii reiese că asistenta a lipsit de la post 12 minute.
Sunt oameni care au spus că – oricât de penibil ar suna – Cârstea se afla în exercitarea unor nevoi fiziologice atunci când a izbucnit incendiul. Sunt alţii care acuză faptul că, ce ironie sinistră, în ziua cu pricina era ziua unei alte colege asistente şi fetele s-au adunat să cânte un „La mulţi ani“ chiar în momentul în care priza unuia dintre aparatele de aer condiţionat a făcut scurtcircuit şi încăperea cu 18 bebeluşi în incubatoare a luat foc.
Ar fi putut supravieţui mai mulţi dacă Florentina Cârstea ar fi fost acolo? Ar fi putut trăi toţi? Ipotetic, da. Dacă cineva ar fi fost exact în momentul acela de faţă ar fi văzut flama, ar fi văzut fumul, ar fi dat alarma, ar fi pus cartela în dreptul uşii care se deschidea doar cu cartelă şi nişte pui de om ar fi trăit. Astfel de raţionament se aplică oricărui accident în care, post-factum, găseşti o eroare umană care oferă circumstanţă tragediei. Pilotul de avion care nu a respectat unghiul de aterizare în San Francisco (o cursă cu aproape 300 de pasageri), vedeta de radio şi televiziune din România care, la un an de la un grav accident la schi, derapează şi intră frontal într-o Dacie Logan cu patru pasageri, din care nu supravieţuieşte niciunul. Da, oamenii greşesc, din greşelile lor mor oameni şi oamenii plătesc pentru asta.
Pentru că moartea bebeluşilor nu a rezultat în urma unei acţiuni medicale oarecare e greu să vorbim de malpraxis în cazul Florentinei Cârstea. Nu e ca şi cum i-ar fi uitat în incubator – aşa cum s-a întâmplat în cazul de la maternitatea Bucur unde, pentru neglijenţă, Emilia Baron a fost condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare.
Realitatea ar fi cerut ca, după august 2010, când în România s-au petrecut câteva premiere mondiale (unele dorite, altele nu), statul român să se oprească din frenezia lui isterică şi să privească circumspect la produsul finit după 20 de ani de reformă sanitară. Ai pe de o parte o sală de neonatologie renovată, investiţii de peste 1,5 milioane de euro în care ajuţi bebeluşi cu greutate uneori sub un kilogram la naştere să supravieţuiască. Ai pe de altă parte un şef de secţie care a făcut zeci de referate ca să i se suplimenteze necesarul de asistente pe ture pentru că nu-şi putea acoperi linia de gardă cum cere „fişa postului“. Ai şi un manager, devenit celebru pentru că a reuşit cu succes fertilizarea celei mai bătrâne mămici din lume la acea vreme, care s-a bucurat probabil când a putut să-şi doteze maternitatea cu „tehnică modernă“. Şi ai o mentalitate în care locul sfinţeşte omul şi nu viceversa, cum ar fi normal.
O asistentă primeşte un salariu lunar de aproximativ 400 de euro pe lună brut, costă aproximativ 5.000–6.000 de euro pe an. Ea face mult mai mult cu cât e mai formată tehnic, cu cât are mai multe abilităţi speciale. Florentina Cârstea este o astfel de asistentă, lucrează cu o populaţie foarte particulară. Nu iei o fătucă de pe băncile şcolii să o bagi într-o secţie de prematuri. Ştiţi de câte ori intră 5.000 de euro într-un milion şi jumătate? De 300 de ori. Sala care a luat foc la Giuleşti a costat cât 300 de asistente medicale, timp de un an. Pare caricatural că, în aceeaşi săptămână cu apariţia sentinţei în cazul Giuleşti, ministrul Eugen Nicolăescu s-a hotărât să îl demită pe Gabriel Smărăndescu de la direcţia Spitalului „Marie Curie“ din Bucureşti pentru că încă ţine secţia de chirurgie cardiovasculară sub cheie (investiţie de 3,5 milioane de euro sau salariul timp de un an pentru 700 de asistente) în contextul în care problema fundamentală a secţiei este tocmai lipsa de personal.
Medicina e munca de echipă în care, de la vlădică la opincă, o mână o ajută pe alta. Medicul nu e un fel de Shiva cu şase braţe, oricât de multilateral dezvoltat ar fi omul nou în acest capitalism cu steaua roşie în frunte. Tot la forţa de muncă – fie ea calificată or ba – ajungi. Medicul nu e un soi de Polifem, care nu doarme niciodată şi nu mănâncă pentru că asimilează, direct din aer, bacterii şi alte gângănii minuscule. Medicul nu e nicio vreo specie mutantă care se alimentează direct de la soare printr-un fel ciudat de fotosinteză, ca un hibrid de pe insula doctorului Moreau, între om şi ficus. Dar între noi toţi, cei care ne îmbrăcăm într-un halat alb, există o linie nevăzută de experienţe profesionale traumatizante pe care, mult prea modest şi reducţionist, le trasăm în „lipsă de bani în sistem“.
Colegiul Medicilor s-a trezit din letargie şi a anunţat că avem o hemoragie cronică de personal medical, pierdem doctori, asistente, infirmiere, spitalele sunt deforestate şi vom ajunge să avem accidente din ce în ce mai frecvente prin simplul fapt că undeva, cineva, nu va putea să nu lipsească timp de 12 minute (!) de la post. Ca răspuns la toate cele de mai sus, Ministerul propune o nouă grilă de salarizare, propune remuneraţie pe criterii de „performanţă“, astfel încât medicii „vedetă“ să îşi poată negocia direct tariful cu managerii de spital.
Pe ce planetă trăiesc aceşti oameni? Florentina Cârstea este o asistentă vedetă fără voie, până la 15 august 2010 o persoană anonimă care a îngrijit sute de copii în timp ce şi-i creştea şi pe ai ei, şi care ar fi continuat să facă asta, cât îi permiteau bila şi ficaţii, dacă n-ar fi fost o priză pusă prost într-un spital care a ştiut să cumpere incubatoare, dar n-a ştiut să monteze detectoare de fum. Da, sunt alţi oameni care constituie o castă particulară în domeniu, o elită printre elite. Dar să pretinzi că vei îngriji o ţară de 20 de milioane de oameni cu câţiva super-eroi pare o strategie inspirată din lumea benzilor desenate. Medicii de excelenţă nu sunt un fel de „Răzbunătorii“. Adrian Toma este un medic excelent. Bogdan Marinescu este un medic excelent. Ce treabă aveau ei cu firele de la priza din secţia ATI prematuri de la Giuleşti?
Sunt zile în care justiţia îmi pare corectă, dar nedreaptă. Şi îmi privesc periodic ceasul, mă uit în ce zi sunt, aşteptând următorul moment când, din slăbiciunea sistemului, se va întâmpla o altă dramă. Şi mă rog să nu fie cineva din familia mea. Şi sper că va veni o zi în care medicul, asistenta, infirmiera, paramedicul, şoferul de ambulanţă vor înţelege o evidenţă. Suntem toţi Florentina Cârstea. Că încă se tratează câte 100 de pacienţi pe zi, că încă se fac 10 gărzi pe lună, că încă se acoperă din petice necesarul de personal, că încă se lucrează pe punguţe cu doi bani, nu e vina sistemului. Nu e vina pacientului. E vina corpului medical că legitimează, prin pasivitate, nedreptatea pe care o trăim. E nevoie de mai mulţi oameni. E nevoie să fie mai bine plătiţi. Morala e că te poţi descurca cu un tomograf în minus, dar dacă n-ai o asistentă care să fie acolo cât timp o alta lipseşte 12 minute, riscăm o calamitate.
  Eu nu voi trata oameni sub ameninţarea cu puşcăria. Eu nu mă voi implica în cazuri în care libertatea şi siguranţa mea sunt puse în pericol. Ca medic, am dreptul să refuz actul medical dacă îmi periclitează mie integritatea. Întreb corpul medical: e dispus să trăiască ziua în care ar putea deveni Florentina Cârstea? E dispus corpul medical să fie arestat preventiv, ţinut două luni în închisoare pe un mandat de 29 de zile şi apoi, trei ani mai târziu, să fie condamnat la doi ani de închisoare pentru un ştecher? Unde vă e sobrietatea? Unde vă e solidaritatea?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe