Newsflash
OPINII

140 de ani de obstetrică şi ginecologie în Oradea

de Conf. dr. Petru CHITULEA - feb. 13 2014
140 de ani de obstetrică şi ginecologie în Oradea
La sfârşitul anului trecut, a avut loc, la Maternitatea Oradea, în parteneriat cu Universitatea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din localitate şi cu filiala judeţeană a Colegiului Medicilor, simpozionul „140 de ani de la înfiinţarea Maternităţii şi Şcolii de Moaşe – Oradea“. Cu această ocazie, a fost făcută şi propunerea de învestire a maternităţii cu numele „Dr. Alexandru Nemeş-senior“, la 40 de ani de la moartea celui care a pus piatra de temelie a obstetricii şi ginecologiei moderne bihorene, înfiinţând, în 1920, prima maternitate modernă în Oradea. Festivitatea a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative în onoarea maestrului, după care semnatarul acestor rânduri, iniţiatorul şi preşedintele comitetului ştiinţific al manifestării, a punctat principalele repere din existenţa maternităţii. Astfel, instituţia înfiinţată în 1873 s-a dezvoltat constant: imobilul insalubru care adăpostea 12 paturi s-a transformat într-un complex modern, alcătuit din trei corpuri de clădiri. Devenită spital clinic universitar în anul 1995, unitatea a fost comasată, ca staţionar al spitalului judeţean, în 2012. Aici lucrează, în condiţii de dotare modernă, cei 36 de medici – dintre care 24 de obstetrică-ginecologie – şi cadrele medii care deservesc 260 de paturi de adulţi şi de nou-născuţi, precum şi un ambulatoriu integrat, nou înfiinţat. În 2013, s-au înregistrat aici 4.085 de naşteri, cu o mortalitate maternă de 0% şi 1.184 de operaţii ginecologice.
Aceste rezultate sunt rodul muncii salariaţilor instruiţi în buna tradiţie a înaintaşilor, reprezentaţi în principal de dr. Alexandru Nemeş-senior (1891–1973). Acesta a fost decorat cu Steaua României în grad de ofiţer pentru meritele sale în înfiinţarea Şcolii medicale române clujene (1919), precum şi ca fondator al obstetricii şi ginecologiei bihorene în calitate de director al Maternităţii, de la 1920 şi până la pensionare. În intervenţia sa, dr. George Filip, medic primar de obstetrică-ginecologie, doctor în medicină, fost medic şef de secţie şi discipol al maestrului, a relevat necesitatea mai bunei cunoaşteri a iatroistoriei noastre, după exemplul altor ţări civilizate. Totodată, dsa a subliniat rolul creativ al maestrului, în gândire şi acţiune, într-o instituţie monospecializată precum Maternitatea Oradea, deoarece „medicina nu se învaţă numai din cărţi, ci de la marii maeştri, într-o comuniune dinamică, activă cu entuziaşti discipoli“ (Iuliu Haţieganu). Din această relaţie rezultă obligaţia hipocratică a cinstirii maestrului şi, într-un sens mai larg, a antecesorilor de către urmaşi.
Cea de a doua parte a simpozionului, avându-i ca preşedinţi onorifici pe prof. dr. Ioan Munteanu (Timişoara) şi prof. dr. Florin Stamatian (Cluj-Napoca), a programat zece comunicări ştiinţifice, cuprinse de altfel şi într-un volum omagial: dr. George Filip (Oradea) – „De la moaşa empirică la moaşa modernă“, prof. dr. Zoltán Tóth (Debreţin, Ungaria) – „Antenatal ultrasound screening in Hungary“, prof. dr. Doru Anastasiu (Timişoara) – „Sarcina cu risc obstetrical pentru femeie, făt şi doctor“, conf. dr. Gheorghe Furău (Arad) – „Influenţa secolului XXI asupra alegerii modalităţii de naştere“, conf. dr. Marius Craina (Timişoara) – „Chirurgia laparoscopică timişoreană; trecut, prezent şi viitor“, prof. dr. Gheorghe Bumbu (Oradea) – „Utilizarea meşelor de polipropilenă în prolapsul urogenital avansat“, prof. dr. Şerban Costa (Magdeburg, Germania) – „Viitorul obstetricii şi ginecologiei – teamă sau speranţă“, conf. dr. Petru Chitulea (Oradea) – „Ligatura de artere hipogastrice în hemoragiile pelvine grave“ şi „Managementul hemoragiilor postpartum“, dr. Traian Mureşan, (Oradea) – „Modificările arterelor spiralate în preeclampsie“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe