Newsflash
OPINII

Cardul profesional european

de Prof. dr. Dragoş STANCIU - mai 7 2015
Cardul profesional european
La 23 aprilie 2015, a avut loc la Ministerul Tineretului şi Sportului reuniunea grupului de lucru IMI PQ-Net, la care s-au discutat, pe lângă statusul la zi al utilizării sistemului IMI în România, şi ultimele noutăţi referitoare la Cardul profesional european (CPE), a cărui folosire va deveni obligatorie începând cu anul 2016.
Parlamentul European a demarat pregătirile pentru implementarea acestui instrument de lucru încă din 2013, prin adoptarea Directivei 2013/55/UE, din 20 noiembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul oficial al Uniunii Europene din 28.12.2013.
În preambul, Comisia Euro­peană con­si­deră că: Directiva 2005/36/CE a Parlamentului Euro­pean şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale a consolidat un sistem de recunoaştere reciprocă bazat iniţial pe 15 directive. Aceasta prevede recunoaşterea automată pentru un număr limitat de profesii, bazată pe cerinţe minime de formare armonizate (profesii sectoriale), un sistem general de recunoaştere a titlurilor de formare şi recunoaşterea automată a experienţei profesionale.
De asemenea, Directiva 2005/36/CE a stabilit un nou sistem pentru libertatea de a presta servicii. Ar trebui să se reamintească faptul că membrii de familie din ţări terţe ai cetăţenilor UE beneficiază de tratament egal în conformitate cu Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora. Cetăţenii din ţări terţe pot beneficia, de asemenea, de tratament egal în ceea ce priveşte recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi altor calificări profesionale, în conformitate cu procedurile naţionale relevante, în temeiul actelor juridice specifice ale Uniunii precum cele privind şederea de lungă durată, refugiaţii, „titularii de Carte Albastră” şi cercetătorii ştiinţifici.
  Pentru a consolida piaţa internă şi a promova libera circulaţie a profesioniştilor, asigurând totodată o recunoaştere mai eficientă şi transparentă a calificărilor profesionale, un CPE ar prezenta, în opinia Comisiei Europene, o valoare adăugată. Acest card ar fi util în mod special pentru a facilita mobilitatea temporară şi recunoaşterea calificărilor profesionale în conformitate cu sistemul general. Scopul său este de a simplifica procesul de recunoaştere şi de a genera reduceri de costuri şi eficienţă în funcţionare, în beneficiul profesioniştilor şi al autorităţilor competente.
   CPE ar trebui eliberat la cererea unui profesionist, după prezentarea documentelor necesare şi finalizarea de către autorităţile competente a procedurilor aferente de verificare. Atunci când CPE este emis în scopul stabilirii, acesta ar trebui să constituie o decizie de recunoaştere şi să fie tratat ca orice altă decizie de recunoaştere, în temeiul Directivei 2005/36/CE.
   Pe de altă parte, funcţionarea CPE ar trebui să se bazeze pe Sistemul de informare al pieţei Interne (IMI), instituit prin Regulamentul UE nr. 1024/2012. Procedura pentru solicitarea şi eliberarea CPE ar trebui să fie clar structurată şi să includă garanţii şi căile respective de atac pentru solicitant.
   Aceste argumente sunt doar o mică parte din cele care au fost luate în considerare de Comisia Europeană atunci când a decis modificarea Directivei 2005/36/CE.
   Astfel, este introdus articolul 4a, care stipulează: „Statele membre eliberează titularilor unei calificări profesionale un CPE la cererea acestora şi cu condiţia adoptării de Comisie a actelor de punere în aplicare”. În scopul stabilirii, emiterea unui CPE nu conferă dreptul automat de a practica o anumită profesie, atunci când există cerinţe de înregistrare sau alte proceduri de control deja instituite în statul membru gazdă înainte de introducerea CPE pentru profesia respectivă. Statele membre desemnează autorităţile competente pentru gestionarea dosarelor IMI şi emiterea de CPE.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe