Newsflash
OPINII

Doctor fără de arginţi

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - sept. 28 2011
Doctor fără de arginţi
   Autobuzul mă duce într-un sfert de oră de la Bacău la Galbeni, în comuna Nicolae Bălcescu. Îl caut pe preotul Gabriel Bejan, cel care are cheile casei memoriale dr. Martin Benedict. Nu are program, însă preotul deschide bucuros uşa oricărui vizitator şi se oferă ghid.
   În iulie anul acesta, s-au comemorat 25 de ani de la decesul doctorului. În prezenţa autorităţilor, a reprezentanţilor clerului, a localnicilor şi a foştilor pacienţi, a avut loc un simpozion – expoziţii, concert de muzică sacră, o gală de filme documentare şi dezvelirea plăcii memoriale la şcoala cu clasele I–VIII care îi poartă numele.
   Casa părintească din Galbeni este simplă. S-au păstrat mobilierul, cărţile, fotografii, câteva documente şi scrisori. În curtea mică din faţa casei se află bustul doctorului şi fântâna cu apă care are gust plăcut şi efect curativ. „Lumea ia apa de aici fiindcă vindecă boli – oho, pe câţi i-a pus pe picioare…“, îmi spune un bătrân care se opreşte la poarta casei memoriale.
   Martin Benedict (1931–1986) a urmat studii liceale la Bacău, apoi a învăţat la Facultatea de Medicină din Iaşi între anii 1951 şi 1957. A profesat ca medic la Răducăneni, Tătăreni, Bacău şi Oneşti. La Oneşti a lucrat în ultimii 14 ani de viaţă. Deosebit în activitatea medicului Benedict este faptul că şi-a îndeplinit o dorinţă arzătoare din copilărie – aceea de a deveni preot. La 14 ani, în 1945, s-a înscris la Seminarul Franciscan din Hălăuceşti, dar în 1948 au fost închise toate seminarele catolice. Perseverează însă în visul lui, astfel încât, la peste 40 de ani – medic cu experienţă – se înscrie în secret în Ordinul Franciscan. Urcă treptele obligatorii şi, în 1980, episcopul Alexandru Todea îl hirotoniseşte, în taină, preot. Devine, astfel, pentru oameni, tămăduitor de trup şi suflet. Când Securitatea află despre preoţia doctorului, încep tracasările şi interogatoriile, care îi zdruncină serios sănătatea. După deces, mormântul acestuia din Galbeni devine loc de pelerinaj, dar Securitatea interzice accesul credincioşilor la mormântul medicului preot şi la fântâna din curtea casei părinteşti.
   La 80 de ani de la naştere şi 25 de ani de la moarte, dosarul slujitorului lui Dumnezeu dr. Martin Benedict a fost trimis la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, pentru pronunţare în cazul acestui „doctor fără arginţi“, aşa cum îl numeau oneştenii…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe