Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Ministerul Apărării vrea să scoată producția de vaccin din centrul Bucureștiului

Viața Medicală
Diana MĂRCULESCU joi, 18 ianuarie 2018
     În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 10 ianuarie, la Institutul Cantacuzino din București, Mihai Fifor, ministrul apărării naționale, a anunțat o serie de măsuri ce vor fi luate anul acesta în cadrul Institutului. Una dintre schimbările majore este mutarea liniei de producție la marginea Bucureștiului, ministrul motivând alegerea făcută prin faptul că „nu e firesc ca în centrul Bucureștiului să se producă vaccinul”. În cadrul Institutului vor rămâne laboratoarele de referință, alături de activitatea de cercetare și de învățământ. Mai mult, anul acesta vor începe și lucrările de renovare a clădirii.
     Ministrul a mai declarat că este foarte importat ca Institutul să-și continue activitatea de cercetare, pentru care este nevoie de specialiști. Anul acesta vor fi scoase la concurs 200 de posturi, majoritatea destinate cercetării. El a mai declarat că angajările se vor face atât din sistemul de învățământ militar, cât și din cel medical și că va căuta împreună cu responsabilii din educație și cu cei din sănătate soluții pentru ca locurile ce vor fi scoase la concursul de rezidențiat să acopere și nevoile Institutului Cantacuzino.
     Totodată, în cadrul conferinței de presă, a fost adusă în discuție necesitatea investirii în laboratoare și în infrastructură, astfel încât Institutul să devină o instituție de top a României. În ceea ce privește producția realizată înainte la Cantacuzino, Mihai Fifor a declarat că speră ca în viitorul apropiat aceste produse să fie readuse pe piață. Este vorba despre vaccinurile gripal și BCG, alături de Polidin și de noi produse ce vor fi dezvoltate. Într-un orizont optimist, ministrul crede că vaccinul gripal ar putea reveni pe piață într-un an și jumătate sau doi.
     Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale începând cu luna august a anului trecut, premierul Mihai Tudose explicând atunci decizia astfel: „o mână mai de fier, mai militarizat un pic poate să aibă în sfârșit rezultate”. Începând din 2013, Institutul Cantacuzino și-a oprit producția de vaccinuri după ce întregul lot de vaccin gripal pentru sezonul 2012–2013 a fost compromis de grave deficiențe ale procesului de producție.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.