Newsflash
OPINII

Neînfrânta pasăre Phoenix

de Dr. Angelica VIŞAN - aug. 27 2012
Neînfrânta pasăre Phoenix
   Băieţelul meu, în vârstă de 8 ani, a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1, de peste cinci ani. De atunci este în evidenţă la Spitalul „M. S. Curie“ din Bucureşti, sub competenta supraveghere a dnei dr. Mihaela Mihu, căreia îi suntem profund recunoscători pentru starea lui foarte bună, în sensul unui control glicemic optim.
   Anul trecut am decis să ne internăm la Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban“ din Buziaş. Aflasem de mult timp lucruri deosebite despre acest spital, din media şi de la mulţi copii care fuseseră deja internaţi acolo. Nu îmi închipuiam că internarea în centrul menţionat va fi atât de utilă unui copil mic, dar recunosc că m-am înşelat.
   În urma zilelor petrecute acolo, consider că este vorba de o instituţie medicală româ­nească de elită, cu personal competent şi cu organizare ireproşabilă. Saloanele sunt excelente, mobilierul adecvat, nou, întregul ansamblu fiind completat de o alimentaţie (atât de importantă pentru tratamentul diabetului) ştiinţific întocmită şi de o foarte bună calitate, precum şi de condiţii de educaţie medicală, de joacă şi de recreare (parc, sală de sport cu toată aparatura necesară, piscină, terenuri de sport etc.) excelente.
   Desigur că actul medical complet este repre­zentat atât de examinarea clinică, studierea investigaţiilor, stabilirea tratamentului, cât şi de educaţia sanitară completă, la care părinţii copiilor trebuie să participe.
   În această afecţiune, cred că instruirea familiei are o importanţă mai mare decât în oricare alta. Aşa cum ştim, în jurul unui pacient cu diabet zaharat ar trebui ca o întreagă echipă să colaboreze pentru stabilirea planului de îngrijiri: medic, asistent medical, dietetician, psiholog, dar un membru determinant al echipei  trebuie să fie familia copilului. Diabetul ne obligă să ne schimbăm stilul de viaţă şi concepţiile despre alimentaţie, iar părinţii trebuie să cunoască în detaliu toate aspectele bolii, pentru a fi cu adevărat de folos micilor pacienţi. Or, aici sunt îndeplinite toate condiţiile necesare pentru ca părinţii să înveţe să trateze acasă diabetul propriului copil. În fiecare serie, dl prof. dr. Viorel Şerban şi echipa sa de medici organizează lecţii, atât pentru părinţi, cât şi pentru pacienţi. Ni se explică manifestările bolii, simptomele hiperglicemiei, dar şi ale hipoglicemiei, cum trebuie să acţionăm în fiecare situaţie, cum ajustăm dozele de insulină şi aportul de glucide. Noţiuni teoretice şi practice la nivelul de înţelegere al fiecăruia. Părinţii şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să-i acorde sprijin competent, informat, în permanenţă, copilului cu diabet, pentru a-l ajuta să crească armonios.
   Copilul meu, la scurt timp după ce a început clasa I, m-a întrebat: „Mami, de ce numai eu am diabet? Eu m-am uitat cu atenţie în clasă şi nu am mai văzut niciun copil care să facă insulină“. Iată un alt motiv pentru care am străbătut întreaga ţară pentru a veni la Buziaş: am dorit să vadă că sunt mulţi copii ca el, care pot trăi frumos şi aşa. În acest minunat aşezământ, copiii cu diabet se întâlnesc, se cunosc, se împrietenesc!
   În luna mai a acestui an, necazurile s-au abătut asupra Centrului. Un incendiu izbucnit pe neaştep­tate a cuprins în câteva minute acoperişul clădirii principale. Echipa nu s-a dat bătută şi s-a mobilizat rapid după nefericitul eveniment. Aşa cum spunea Kipling: „If you can bear to hear the truth you’ve spoken, Twisted by knaves to make a trap for fools, Or watch the things you gave your life to, broken, And stoop and build ‘em up with worn-out tools“. Oamenii de aici au reorganizat totul pentru ca pro­gra­mul terapeutic să nu fie întrerupt. Programările s-au făcut în continuare!
   Am revenit deci în luna iulie la o nouă internare. De când ne-am apropiat, am văzut schelele înălţate semeţe spre cer. Clădirea rănită aşteaptă să îm­brace o nouă haină, pentru că mulţi copii vor veni în continuare, să găsească aici înţelegere, alinare, prietenie şi multă, multă Iubire! Ca pasărea Phoenix, trebuie să renască!
   În primul rând, vreau să mulţumesc celor ce au conceput şi construit Centrul, familiei prof. dr. Viorel Şerban. Iubirea şi recunoştinţa noastră le vor da forţa şi puterea de a merge mai departe! Apoi, îi vom ajuta pe pacienţii precum copilul meu, spunând tuturor ce se întâmplă în acest spital. Cred că toţi copiii cu diabet zaharat şi toate familiile lor trebuie să vină aici.
   După o zi plină, după orele de curs şi altele în care răspunde cu răbdare la întrebări, seara, domnul profesor priveşte cu mulţumire şi cu plăcere jocurile vesele ale unor copii satisfăcuţi, ale căror chiote şi larmă străbat văzduhul. De unde un copil cu nume divin priveşte şi se bucură.
   Mulţumim, Cristian! Mulţumim, domnule profesor!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe