Newsflash
OPINII

Nepotismul, cu empatie

de Dr. Anca Livia POPESCU - iul. 30 2015
Nepotismul, cu empatie
A terminat liceul cu zece, dar la final i s-a făcut o nedreptate. La examen în facultate a fost întrebată ce caută la Medicină dacă nu are rude medici. Când a venit examenul pe post i s-a spus să nu îndrăznească să se înscrie ca să nu supere pe cine nu trebuie. Merita, dar ca să obțină a trebuit să își aranjeze examenul. Merita, dar i s-a spus să plece din țară mai bine.
O poveste, un narativ, narativul unor generații. Pentru ce toate eforturile? Pentru ce mai există eforturi dacă meritele se obțin prin alte căi? Intelectualii au suferit pe vremea comunismului o teamă ce a construit o uniune profesională excepțională. Comunicarea nu era așa facilă și teama era omniprezentă. S-a muncit și s-au învins piedici excepționale, totul pentru calificare, totul pentru valoare. Nu puteai înțelege această luptă dacă nu pricepeai teama. Transgenerațional, teama se transmitea și devenea valoare pentru că te construia. Preluai meseria părinților din pasiune și din cauza faptului că nu mulți alții puteau prelua în locul tău asemenea responsabilități. Pentru a intra în anumite categorii profesionale trebuia să înțelegi și să fii dispus spre multe sacrificii. După ce îți asumai asta și intrai, puteai deveni chiar valoros.
Adulții, deveniți acum părinții noilor posibili conducători de generație, aleg calea ușoară dar folosind diferit o teamă care nu a dispărut. După lupte nesfârșite cu sistemul, cei care au acum puterea de decizie uită valorile și nu-și înțeleg puterea. Cum altfel se poate ca familii renumite să își posteze copiii în roluri pe care evident nu le merită?
Suferința părinților nu aduce merite copiilor. Copiii nu învață principiile, ci primesc merite nemeritate și nu experimentează eșecul. Dacă meriți să pierzi trebuie să o faci cu grație și asta în sine este o valoare, un câștig.
Europenii nu pricep așa ușor luptele românești iar românii nu pricep așa ușor lipsa încruntărilor și zâmbetele străinilor. Confortul de a lăsa în spate sistemul românesc nu e o valoare și nu e un defect, este o mișcare. Te-au lovit încă întrebările: „Cine o să aibă grijă de sănătatea părinților tăi, de sănătatea ta? Cine îți va plăti ție pensia?“. Mă gândesc la această viitoare presiune ca la ceva de valoare, ca la ceva ce schimbă fundamental lucruri de neschimbat până acum.
Rușinea e semn că mai există piloni morali acolo unde evidența greșelilor îngroapă. Mie, și multora ca mine, ne este rușine de deciziile ușoare, prea ușoare. Ca medic, proprii piloni morali, chiar dacă nu trebuie impuși, oferă un echilibru fundamental, ție și pacienților tăi. Uneori, tu ești pilonul de normalitate într-o lume profund deformată. Tu și pilonii tăi morali existați ca sistem de raportare la normalitate. Nu de un sistem moral, de un sistem de valori, de dreptate avem noi, românii, nevoie astăzi? Mă încrunt în fața celor care zâmbesc acestei înșiruiri ca în fața a ceva naiv. Da, poate că europenii nu au atâta patetism, atât năduf. Au mai puține riduri, mai multă bucurie. Dar, în majoritatea lor, ei au adoptat mentalități ce s-au dovedit sănătoase și nu văd de ce nu le-am adopta și noi.
Sistemele sunt construite de oameni. Ele nu au viață fără oameni. Tu și eu suntem sistemul. Tu și eu indicăm Germania, Marea Britanie, Irlanda, țările nordice tinerilor medici. Tu și cu mine suntem cei nedrepți. Cu generația mea cred că se stinge posibilitatea aruncării vinei pe comunism. Suntem ultimii care au trăit vag acele timpuri. Cei de după noi văd doar ce le arătăm. Aici intervine alegerea.
Cam cât o să putem învinui ceva construit chiar de noi? Cât vom mai putea indica alte țări pentru valorile românești? Cât vor mai tolera copiii să fie postați în poziții socio-profesionale pe care nu le merită și uneori nici nu le doresc? A luat zece copilul altcuiva, dintr-o familie necunoscută, al tău a meritat mai puțin? Înghite, respiră și permite! Nu îl conduci spre eșec, ci îl împiedici să devină un ratat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe