Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

NU degradării limbii române!

Uniunea Scriitorilor din România își manifestă profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a limbii române folosite în spaţiul public, ca și a nivelului cultural general, în special din partea celor care, prin rolul lor social, sunt luaţi drept exemple de categorii largi de cetăţeni. Limba română nu este un simplu instrument de comunicare. Ea este o componentă esenţială a identităţii și un liant al unităţii naţionale, chiar în epocile mai îndepărtate, în care statul român nu exista. Însă, chiar și atunci, păturile luminate ale societăţii s-au preocupat de cultivarea limbii, preocupare pe care unul dintre precursorii modernităţii, Ienăchiţă Văcărescu, o echivala cu patriotismul.
Limba este, de asemenea, instrumentul gândirii. Cineva care vorbește și scrie incorect este puţin probabil să gândească bine, cu atât mai mult cu cât incorectitudinea exprimării este primul și cel mai elocvent semn al absenţei unei culturi corespunzătoare.
Astăzi, în anul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri, limba română vorbită și scrisă în spaţiul public – de politicieni, oameni de media, „vedete” ale divertismentului și alte categorii de persoane cu apariţii publice frecvente – a atins un nivel îngrijorător de scăzut, din punctul de vedere al corectitudinii gramaticale și ortografice, precum și din punctul de vedere al vocabularului utilizat. În pofida existenţei unor instituţii cu funcţii de reglementare, această degradare este continuă și nu se întrevede niciun semn că s-ar opri.
Degradarea limbii române vorbite este însoţită și amplificată de o prăbușire a nivelului cultural general, la fel de îngrijorătoare. Nu doar că emisiunile culturale au dispărut aproape cu totul din programele de radio și televiziune, dar și nivelul cultural al celorlalte emisiuni a scăzut inadmisibil. În loc să cultive valorile, să ofere repere și modele – de care istoria noastră nu duce lipsă, ca și prezentul –, viaţa publică românească oferă contraexemple, ruinătoare moral și dăunătoare intelectual.
Uniunea Scriitorilor din România își manifestă adânca preocupare în faţa acestor semnale îngrijorătoare cu privire la starea intelectuală și morală a spaţiului public și, mai ales, faţă de efectele devastatoare, în timp, ale lipsei de reacţie în faţa acestor evoluţii negative, care periclitează însăși identitatea naţională. Uniunea Scriitorilor își exprimă disponibilitatea de a pune la dispoziţia celor în cauză întreaga ei experienţă culturală, pentru corectarea acestei stări de lucruri.
Uniunea Scriitorilor din România face un apel la toţi actorii vieţii publice și la instituţiile care, prin natura lor, pot contribui la oprirea degradării limbii și a nivelului cultural să dea dovadă de responsabilitate și să acţioneze decis pentru corectarea acestor disfuncţionalităţi, înainte ca ele să se transforme în adevărate obstacole în calea funcţionării României ca stat european modern.
 
Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.