Newsflash
OPINII

România va face pasul?

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 2 2015
România va face pasul?
     Miniștri ai sănătății din 53 de țări membre ale regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății au aderat la o strategie ce are în vedere reducerea considerabilă a consumului de tutun. Aceasta a fost prezentată la cea a 65-a întrunire a comitetului regional pentru Europa, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul organizației. „Noile generații nu pot înțelege că oamenii obișnuiau să fumeze în avioane, autobuze, restaurante sau în birouri. Realizările din ultimii douăzeci de ani au arătat că visul Europei de a controla cu succes fumatul nu este de nerealizat. Câștigurile, în cazul în care controlul fumatului se va face în mod eficient, vor fi majore. Dar trebuie depuse eforturi mari înainte. Guvernele trebuie să implementeze integral măsurile prevăzute în Convenția-cadru privind controlul tutunului și să stabilească un obiectiv comun: o Europă în care fumatul nu este o normă socială“, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa.
     Strategia adoptată de statele membre în decembrie 2013, în Turkmenistan, cuprinde o serie de acțiuni cu un impact ridicat asupra unor domenii specifice. Fiecare acțiune are în vedere descurajarea fumatului prin măsuri care implică aplicarea legislației în ceea ce privește consumul de tutun în special în spațiile adresate copiilor, cum ar fi școlile și grădinițele sau alte medii de îngrijire a copiilor, dar și în spațiile private și în mașinile care transportă copii. De asemenea, se au în vedere și măsuri de interzicere a tuturor formelor de publicitate care promovează tutunul și a plasării de produse ce au legătură cu fumatul în mass-media, precum și măsuri de creștere a gradului de conștientizare publică, prin educarea populației, și în special a celei tinere, dar și prin campanii de informare asupra riscurilor pe care le implică fumatul.
     Potrivit comunicatului de presă, unele țări deja au anunțat termenul limită până când vor implementa măsurile de interzicere a fumatului. Astfel, Irlanda s-a angajat să aplice toate măsurile până în 2025, Finlanda până în 2040 și Scoția până în 2034. OMS Europa îndeamnă guvernele să stabilească obiective naționale concrete pentru a putea reduce consumul de tutun până în 2025. Pentru a atinge obiectivele stabilite, este necesară implicarea ministerelor sănătății, finanțelor, agriculturii, educației, mediului, afacerilor sociale și comerțului.
     Toate bune și frumoase. Aparent, avem tot ce ne trebuie. Gânduri bune, scheme de organizare, îndemnuri etc. Avem chiar și dreptul să visăm. Problema este că toți cei care s-au implicat în această luptă de control s-au lovit în ultimele luni de o serie de frâne puse în funcțiune cu abilitate și multă diplomație tocmai de cei care sunt responsabili de aplicarea Convenției-cadru privind controlul tutunului. Oprirea și chiar blocarea demersurilor deopotrivă de partidele de guvernământ și de cele din opoziție a demonstrat acest lucru. Termenele date de Uniunea Europeană includ multe capitole din această convenție, în timp ce la noi sunt adesea enunțate doar pe linie de control al tabagismului. Nu putem uita că România s-a opus de fiecare dată când a fost vorba de diferitele directive privind controlul tutunului și tabagismul.
     În aceste condiții, mă întreb: oare vom face vreodată acest pas? Când? Și mă gândesc chiar mai departe: oare nu cumva se va da o lege „nouă“, dar atât de fasonată de amendamente introduse peste noapte, încât să fie doar o copie a legii vechi, protectoare pentru fumători în dauna nefumătorilor – victime nevinovate ale unui risc pe care nu și-l asumă? Până la a avea un răspuns la acest set de întrebări, o simplă privire către spațiile publice din România poate aduce lumină. Aeroportul Otopeni – poarta de intrare în țară – este un aeroport „afumat“; în urmă cu aproape doi ani, era în premieră un aeroport unde nu se fuma. Spațiile pentru fumători s-au extins progresiv, pe toate etajele, cu uși care se deschid permanent lăsând afară fumul ucigător și afumând totul în cale. În școli, profesorii fumează în cancelarii; elevii – la fel, în fața tuturor. Se fumează în spitale și nimeni nu aplică prevederile unei legi vechi de zece ani, ciuntită și șchioapă din start. În clădirea parlamentului se fumează cu nonșalanță, în televiziuni tai fumul cu cuțitul, iar presa scrie despre ineficacitatea medicației pentru sevrajul fumătorului și despre țigară, trabuc, pipă ca surse de inspirație pentru scriitori și poeți, uitând că mulți dintre aceștia au murit precoce și nu au mai ajuns să producă opere literare. Cabinetele de consiliere suferă prin impunerea unei birocrații stufoase, care taie elanul de asistare a fumătorilor, nemaivorbind de faptul că medicii nu sunt plătiți corespunzător.
     Probabil că și strategia frontului antifumat a fost greșită, așteptând ca întâlnirile cu factorii decizionali să dea roade. Se impune o politică mai agresivă, care să reunească toate societățile profesionale, așa cum, de fapt, se și conturează. Până una-alta, ne bălăcim în promisiuni și recomandări, cu schimburi de politeți între oficialitățile românești și responsabilii europeni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe