Newsflash
OPINII

Sănătatea și rolul educației

de Dr. Maria CIUCHI - feb. 23 2018
Sănătatea și rolul educației
Atunci când are o stare bună de sănătate, omul are posibilitatea să-și propună și să realizeze cele mai îndrăznețe planuri de viitor. Sănătatea este componenta fundamentală pe care se pot construi pas cu pas visuri realizabile.

Perspectiva tridimensională asupra sănătății se traduce prin stare de bine pe plan fizic, psihic și social. Practic, omul are ca element de pornire – necesar, dar nu suficient – sănătatea fizică în conlucrare cu sănătatea psihică. Acestora li se adaugă elemente ce țin de contextul exterior: ambientul, societatea în care omul nu numai trăiește, dar și evoluează. Progresul personalității, dar și evoluția psihică și socială sunt la fel de necesare. Deci, dincolo de hrană, adăpost și celelalte elemente necesare pentru o viață decentă, mai este necesară hrana psiho-spirituală, specifică omului, care-l diferențiază de componenții specifici regnului din care s-a desprins.

În acest context, rolul educației este critic. A trata cu indiferență această latură, indispensabilă maturizării depline, echivalează cu stagnarea evoluției personalității, chiar cu involuția acesteia. Deci, educația formală și informală continuă, bazată substanțial pe rolul cărții, este necesară omului până în ultima clipă a vieții.

Oamenii care au fost găsiți în sălbăticie la vârste trecute de copilărie au fost imposibil de alfabetizat. Ei nu s-au putut adapta societății normale, cei mai mulți plătind cu prețul vieții. Deci, sănătatea fizică și psihică este profund corelată cu cea socială. Iubirea de carte trebuie indusă copilului din primele luni de viață, el trebuie învățat să se bucure treptat de aceasta, nu numai prin conținutul informațional, ci și prin aspectul atractiv al fiecărei pagini. Combinarea necesității cu plăcerea s-a dovedit a fi extrem de favorabilă succesului informării în toate domeniile, în toate etapele vieții.

La nivel de cabinet medical, obișnuim să oferim oamenilor sănătoși și bolnavi, pe lângă obișnuitele cărți de popularizare a cunoștințelor cu raportare la sănătate, broșuri și foi volante cu un conținut educațional sintetic, corelat cu morbiditatea specifică și cu sugestiile pacienților. Niciodată radioul, televiziunea și alte surse de informare nu vor avea puterea să înlocuiască puterea transformatoare a cărții. Iar aplecarea spre segmentul populațional cu mai puțin noroc în a se bucura de educație suficientă este mai mult decât o datorie. Se corelează cu plăcerea de a dărui lumina cunoașterii celor mai puțin favorizați de destin sau lipsiți de mediul necesar inducerii iubirii de carte.

Societatea, oricât ar clama și facilita prosperitatea materială a oamenilor, nu poate evolua integral fără educație continuă. Iar în cadrul acesteia, un rol fundamental îl are cartea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe