Newsflash
OPINII

Valentine’s Day, Dragobetele și stomatologia

Valentine’s Day, Dragobetele și stomatologia
Dacă din cele trei entități enumerate în titlu, primele două pot fi asociate cu ușurință, cea de-a treia, stomatologia, pare un element prozaic, care strică armonia celorlalte. Totuși, cu puțină imaginație, dar și intuiție, putem identifica relații importante între niște sărbători ale iubirii, ale dragostei împlinite sau doar mărturisite și un domeniu medical specific, cum este stomatologia.

Valentine’s Day este în prezent o sărbătoare mai mult comercială, dar are o frumoasă și impresionantă istorie și evoluție. Este adevărat că nu se știe cu mare exactitate care dintre cei trei Valentin sunt la originea sărbătorii – sau care dintre cei doi, pentru că cele mai multe izvoare scrise vorbesc despre două personaje cu același nume, care au trăit în aceeași perioadă, iar martirul lor a fost săvârșit într-o zi de 14 februarie. Cauza care a adus acel sfârșit tragic a fost iubirea promovată de martiri, iubirea în cel mai nobil sens. Da, iubirea trebuie să existe în noi în fiecare zi și merită să fie sărbătorită cel puțin o dată pe an sau, de ce nu, de două ori.

Dragobetele este sărbătoarea românească a iubirii, a renașterii naturii, a uniunii. Are o istorie lungă, din antichitate, și a primit valențe noi de-a lungul timpului. Dacă etimologia cuvântului „dragobete” este considerată slavă, semnificația sărbătorii și personajul mitic al acesteia sunt profund autohtone. Dragobete, fiul Babei Dochia, era un tânăr frumos, omniprezent în ziua de sărbătoare, dar invizibil pentru cei care se bucură de aceasta. Nu este o prezență fizică, ci una simbolică și spirituală. Dragobete era foarte chipeș și mare iubitor al fetelor tinere și frumoase. „Dragobetele sărută fetele” este componentă a acestei sărbători. Iar sărutul sincer și spontan, izvorât din dragoste și asumat public este greu de imaginat pentru cineva cu dinții stricați și gura urât mirositoare. Da, este o observație malițioasă, grotescă și poate grobiană, dar nu departe de adevăr.

Iubirea, dragostea împlinită, are până la urmă consecințe biologice și demografice. Iubirea partenerului se împlinește prin iubirea extinsă asupra copiilor. Copiilor le dăruim educația, pregătirea pentru viață și poate și grija pentru sănătatea lor, atunci când o facem. Pentru sănătatea orală a copiilor nu ne facem griji, pentru că ea nu mai există de mulți ani pe aceste meleaguri. Îngrijirile medicale dentare sunt finanțate derizoriu și fără predilecție spre grupurile populaționale cu susceptibilitate maximă la bolile stomatologie. Programe naționale de prevenție în stomatologie nu mai există de peste un sfert de secol. Tineri care nu au beneficiat niciodată de astfel de programe vor ajunge în curând la butoanele de comandă politică a finanțărilor serviciilor medicale. Ei vor putea afla despre aceste nevoi și despre locurile fruntașe rușinoase ale țării, în clasamentele cu indicatorii de îmbolnăviri dentare, din site-urile de profil ale Uniunii Europene, pentru că ei nu au avut parte de programe de prevenție stomatologică.

Paradoxal, față de această indolență cronică privind finanțarea unor programe sau a serviciilor preventive stomatologice pe termen lung și pe plan național, medicina dentară românească a dezvoltat estetica dentară. Aceasta este o ofertă de servicii medicale de excelență, care au consecințe evidente asupra aspectului individului. Da, estetica dentară este o componentă determinantă a esteticii faciale. Și estetica facială condiționează iubirea! Iubim pe cineva pentru că este frumos. Toate legendele și poveștile de dragoste sunt populate de tineri frumoși. Estetica dentară face oamenii mai frumoși. Dinții anormal de albi și aliniați impecabil sunt un deziderat al tinerilor de azi, iar unii dintre ei își văd acest vis împlinit. Desigur, doar pacienții cu resurse financiare semnificative pot accesa aceste servicii. Este o realitate aflată în contrast flagrant cu concetățenii care nu pot accesa decât servicii de medicină dentară compensate, din cauza sărăciei. Mai exact, cetățenii asigurați care au dreptul să acceseze doar serviciile disponibile în pachetele de bază, deoarece accesul real, efectiv, este limitat la câțiva lei pe un an de zile, pentru un cetățean, ca medie națională de finanțare a tratamentelor stomatologice. Zâmbetul și atractivitatea fizică a concetățenilor noștri devin astfel foarte diferite. Dragostea la români trebuie să facă numeroase concesii și să accepte că trebuie să ne îndrăgostim și de un partener cu lipsuri dentare evidente, cu un miros respingător al gurii, cu un zâmbet pornit din suflet, dar afișat cu palma la gură. Reportajele prezente pe canalele de televiziune ne impresionează prin frecvența cu care apar în reportajele respective oameni fără dinți. Viața idilică din mediul rural românesc trebuie să facă deseori concubinaj cu dinți stricați expuși la vorbire și zâmbet. Va deveni mioritic și reprezentativ acest lucru? Sau a devenit deja? În medicina legală, pierderea dinților este definită ca sluțire. Mult adevăr este în această definiție.

Cum să înțelegem atunci o sărbătoare a dragostei? Ca o sărbătoare doar pentru unii? Sărbătoarea dragostei, a iubirii, este o sărbătoare a celui mai uman și nobil sentiment pe care putem să-l dăruim. Încerc să îmi imaginez cum visează la o dragoste împlinită un adolescent cu dinții – care i-au mai rămas – stricați. Cred că este foarte grav să le fie refuzat copiilor și tinerilor dreptul de a fi frumoși și sănătoși. Nu pomenim aici pierderile economice care decurg din cauza bolilor stomatologice, pierderi care sunt relevate de statistici și explicate de medicina bazată pe dovezi. Copiii și tinerii noștri sunt frumoși! Haideți să-i ajutăm să rămână așa frumoși și buni, să-i ajutăm să se bucure de tinerețe și de frumusețea lor și să poată trăi bucuria nemărginită a unei iubiri împărtășite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe