Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pacienţi cu suspiciune majoră de botulism, în Timișoara

de Florentina Ionescu - aug. 31 2023
Pacienţi cu suspiciune majoră de botulism, în Timișoara

Trei membri ai unei familii au fost internaţi în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism.

O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior, internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase, scrie AGERPRES

Anunțul referitor la aceste personae a fost făcut de dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara. 

Toate aceste persoane au consumat în ultimele 14 zile şuncă de porc preparată în propria gospodărie, mai precizează sursa citată. În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile şi s-au manifestat prin: stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrala (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive. 

„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, a declarant dr. Ruxandra Laza, citată de AGERPRES.

Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a mâncat din acelaşi preparat infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de 30 august a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara. 


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe