Newsflash
Internaționale

Neurotoxina botulinică, folosită în tratamente de slăbire în Turcia

de Florentina Ionescu - apr. 4 2023
Neurotoxina botulinică, folosită în tratamente de slăbire în Turcia

Autoritățile din Europa încurajează cetățenii să evite tratamentele intragastrice cu neurotoxina botulinică (BoNT) pentru obezitate în Turcia.

Motivul este că, în prezent, această practică este asociată cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism. Numeroase persoane au apelat la acest tratament în Turcia întrucât ar fi vorba despre o metodă de slăbire.

Investigațiile desfășurate de autoritățile din Turcia au scos la iveală că produsele licențiate cu toxină botulinică sau BoNT au fost administrate off-label pentru tratamentul obezității prin injecții intragastrice. În consecință, departamentele relevante ale spitalelor implicate în acest tratament au avut activitățile suspendate, iar ulterior au foast lansate investigații. 

ECDC: 87 de cazuri de botulism din cauza unor injecții intragastrice „pentru slăbit” 

obezitate tratament turcia neurotoxina botulinica
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/burtica-ine-in-maini-corp-trup-14513405/

 

Botulismul este o boală gravă cauzată de neurotoxinele botulinice produse în principal de bacteria Clostridium botulinum. În mod natural, boala aceasta apare în patru forme diferite, se arată pe site-ul www.ecdc.europa.eu. Totuși există alte două forme ale botulismului care nu apar în mod natural în organismul uman: botulismul de inhalare și botulismul prin iatrogenie (ca urmare a unui tratament medical greșit). Forma aceasta de pe urmă poate să apară ca eveniment advers, ca urmare a administrării de neurotoxine botulinice în scopuri terapeutice sau cosmetice.

Reamintim că în 7 martie 2023, autoritățile din Germania au informat Organizația Mondială a Sănătății despre 5 cazuri de botulism prin iatrogenie la indivizi care au suferit un tratament pentru obezitate cu ajutorul injecțiilor endoscopice (intragastrice) ale neurotoxinei botulinice de tip A (BoNT/A) în unele instituții medicale din Turcia, se arată pe site-ul www.who.int.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe