Newsflash
Cultură

Premieră absolută la Teatrul Naţional din București

de Candid STOICA - nov. 3 2023
Premieră absolută la Teatrul Naţional din București

Teatrul Naţional din București se poate lăuda cu o premieră absolută, Gertrude de Radu F. Alexandru, și cu revenirea pe scena sa, după 11 ani, a unui mare regizor, Silviu Purcărete.

Gertrude este mama lui Hamlet, celebrul personaj al lui Shakespeare, considerat de specialiști și profani cel mai complex personaj creat de dramaturgia universală. Acesta a prilejuit spectacole și filme fabuloase prin calitatea lor artistică, în mai toate ţările din lume, scoţând la iveală interpreţi extraordinari.

Piesa reputatului dramaturg Radu F. Alexandru, autor al multor volume de teatru, este, fără îndoială, o replică modernă a celebrului spectacol „Hamlet”. Acesta a fermecat atâtea generaţii de spectatori și a incitat, de-a lungul timpului, prin bogăţia de idei pe care o conţine, pe foarte mulţi mari regizori de teatru și de film.

Gertrude” conţine în elementul ei intim acea angoasă a lui Hamlet, care vrea cu tot dinadinsul să afle cine este ucigașul tatălui său. În ciuda unor numeroase excluderi de scene, a introducerii unor elemente moderne (pistoale, mobile, scene cu iz misterios, greu de descifrat) și a unui final stupefiant, spectacolul este, după opinia mea, opera a doi mari artiști. Aceștia sunt regizorul Silviu Purcărete – autorul unor monumentale spectacole – și scenograful Dragoș Buhagiar, creatorul unui cadru scenografic original. Participă la întregirea acestui excepţional spectacol și muzica renumitului Vasile Șirli. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim valoarea interpretativă a actorilor care au știut să pună în valoare textul și indicaţiile regizorale.

Există multe scene realizate excelent atât din perspectivă regizorală, cât și actoricească, dar una dintre ele se evidenţiază în mod special. Este vorba de scena dintre Gertrude și Hamlet, pe care cei doi actori, Claudiu Bleonţ și Marius Manole, o realizează magistral.

O notă aparte a acestui spectacol este dată de interpretarea personajelor feminine de către doi bărbaţi, ca pe vremea lui Shakespeare. În acest sens, Claudiu Bleonţ s-a remarcat în mod deosebit. Desigur, la o privire mai atentă, spectacolul conţine multe scene dacă nu discutabile, în orice caz inexplicabile la prima vedere, pe care specialiștii sigur le analizează îndelung.

Felicit iniţiativa și proiectul din toată inima, urându-le: mult, mult succes, pe care sunt sigur că îl vor avea.


Notă autor:

Foto: Florin Ghioca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe