Newsflash
Cultură

Premieră bine-venită la TNB

de Candid STOICA - apr. 14 2023
Premieră bine-venită la TNB

Teatrul Naţional din București găzduiește, în sfârșit, un spectacol după o piesă scrisă de doi autori români în viaţă, Piesa nu este însă una în înţelesul clasic al termenului.

Marius Bodochi si Marius Manole Foto Florin Ghioca
Marius Bodochi și Marius Manole Foto: Florin Ghioca

Spectacolul Repetiţie pentru o lume mai bună încearcă să prezinte crâmpeie din viaţa actuală a unor simpli locuitori dintr-un cartier modest. O noutate pe care am remarcat-o, și care merită salutată, este povestea spusă de unul dintre personaje despre cum a fost bătut la Revoluţia din decembrie ,89 (n-am mai întâlnit asemenea declaraţii într-o piesă pe scena unui teatru).

Piesa nu e... o piesă în înţelesul clasic al termenului, cu o acţiune concentrată în jurul unui singur subiect. E un scenariu pe care regizorul Radu Afrim l-a adaptat după bunul său plac. Scenariul - destul de dezlânat - se învârte în jurul unei întâmplări petrecute în sânul unei familii.

Radu Afrim visează în forul său intim spre un teatru total, folosind un ecran care mărește ceea ce se petrece în scenă și un cameraman care filmează acţiunea. Decorul tridimensional este semnat de scenografa Irina Moscu. Coregrafia inspirată este creaţia Flaviei Giurgiu, iar distribuţia este formată din excelenţi actori.

Se remarcă prin jocul lor Marius Manole, Crina Semciuc și Raluca Aprodu. Cele două actriţe execută două momente coregrafice cu mare virtuozitate, fapt pentru care sunt aplaudate la scenă deschisă.

Sunt momente în spectacolul de trei ore, fără pauză, în care Radu Afrim – probabil simţind instinctiv că acţiunea lâncezește și că spectatorul s-ar putea plictisi – introduce scene care n-au practic nicio legătură cu acţiunea.

Un astfel de moment este aducerea în scenă a unei canapele și dansul în jurul ei, efectuat de două personaje secundare, care nu au luat parte până atunci la acţiunea principală. De neînţeles este și momentul în care se joacă fotbal pe toată deschiderea scenei.

Cu toate aceste lungimi, spectacolul este urmărit de publicul numeros (peste o mie de spectatori) cu mare interes – aș putea spune chiar cu sufletul la gură în anumite momente. Semn că spectacolele marca Radu Afrim au publicul lor.

Citiți și: Viziunea picturală a satului românesc

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe