Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prim ajutor emoțional: peste 200 de discuții cu psihoterapeuți la Untold

de L. Budin - aug. 11 2023
Prim ajutor emoțional: peste 200 de discuții cu psihoterapeuți la Untold

Timp de patru zile, în cadrul Untold 2023, Parcul Central din Cluj-Napoca a găzduit peste 200 de discuții cu psihoterapeuți, în singurul Punct de Prim Ajutor Emoțional la un festival de muzică din România.

Anxietate, probleme în relațiile de cuplu, cu familia sau cu prietenii, pierdere și doliu, stres și burnout, stimă de sine scăzută - acestea au fost câteva dintre temele abordate, oglindind de altfel problemele din cabinetele psihoterapeuților, se arată într-un comunicat.

Pe tot parcursul festivalului am încercat și – sper eu – reușit să oferim sprijin real pentru tinerii care se confruntă cu explorarea propriului univers emoțional, și cred că le-am conturat o experiență bună care a schimbat ceva în interiorul lor, să îi facă mai încrezători față de terapie și împărtășirea problemelor personale. Majoritatea celor cu care am discutat nu au mai fost la terapie, dar au fost interesați de ea și sper eu convinși să continue această conversație atât de importantă, în orice modalitate preferă”, a declarat Lidia Rusu, terapeut în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Mulți dintre cei care au venit și-au manifestat curiozitatea privind procesul terapeutic: ce presupune, la ce ar putea să se aștepte în cabinet, despre ce pot vorbi, care e diferența dintre psiholog, psihoterapeut și psihiatru. 

Psihoterapia este un proces de durată, rezultatele se construiesc în timp, și pentru a ajunge să ceri ajutorul e nevoie să fii informat și să înțelegi că nu trebuie să porți o stigmă – în ziua de astăzi, a merge la terapie e ceva firesc și necesar pentru sănătate”, a declarat psihologul Oana Nicolau, fondator al clinicii cu același nume, parte din Regina Maria. 

Deși majoritatea persoanelor care au venit au fost tineri cu vârste între 15 și 35 de ani, au existat și cupluri sau copii care și-au manifestat dorința de a veni la discuții - ultimii sub supravegherea părinților. 

Conversația despre terapie a avut un ecou mai larg. Pe parcursul zilelor de festival, Rețeaua Regina Maria a oferit vizitatorilor peste 3.000 de premii constând în ședințe gratuite de terapie, vouchere valorice și abonamente la terapie, dar și tricouri și tote bag-uri din colecția vestimentară #ÎnTerapie, produsă în serie limitată cu designerul timișorean Ina Biebel (Tombabe). 

În urma feedback-ului pozitiv și a numeroaselor mesaje primite, colecția va fi pusă în vânzare, de către Tombabe, în perioada 1 septembrie – 1 octombrie, iar Rețeaua va converti numărul de articole vândute în ședințe gratuite de terapie oferite tinerilor între 16 și 24 de ani. 

Mulți dintre cei care cu care am vorbit au povestit despre relațiile cu prietenii și au avut întrebări despre modul în care pot face față presiunii sociale; tot la vârsta aceasta avem prima iubire, sunt multe lucruri ce țin de relaționare, de așteptări. E o vârstă a descoperirii: e important să se cunoască pe ei înșiși și să se pregătească pentru viață”, a subliniat Lidia Rusu. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe