Newsflash
ACTUALITATE Interviuri Știri

Prof. dr. farm. Simona Negreş, despre imunizarea organismului în sezonul rece: „Sunt multe produse în farmacii”

de Florentina Ionescu - oct. 16 2023
Prof. dr. farm. Simona Negreş, despre imunizarea organismului în sezonul rece: „Sunt multe produse în farmacii”

Forum Farmacist.ro a avut loc de 6 și 7 octombrie, la București. Tema din 2023 a fost „Actualități în farmacologie și farmacoterapie”. Am stat de vorbă în prima zi a evenimentului cu președintele Colegiului Farmaciștilor din București.

Unul dintre cei mai importanți speakeri ai Forumului Farmacist.ro, prof. univ. dr. farm. Simona Negreş, a explicat în prezentările sale care sunt modalitățile de imunizare în sezonul rece, punând accentual pe vaccinarea antigripală – îndeosebi la persoanele din grupele considerate la risc. Puteți citi mai multe referitor la vaccinare în relatarea realizată post-eveniment, pe viata-medicala.ro

„Pentru profilaxia gripei, atât la persoanele cu grad mare de risc, cât și la celelalte persoane care pot transmite virusul gripal și pot contamina, vaccinarea este un obiectiv care ar trebui să fie în atenția țării noastre”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bucureşti (CFB), prof. univ. dr. farm. Simona Negreş, pentru „Viața Medicală”. 

Am discutat cu președinta CFB pe tema imunizării organismului în sezonul rece, în cadrul Forumului Farmacist.ro, organizat de MedicHub Media. Pe lângă prezentarea sa pe tema vaccinării (antigripală și nu numai), prof. dr. farm. Negreș a mai susținut o prezentare la finalul Forumului Farmacist.ro, care s-a intitulat „Imunizarea în sezonul rece”. În această prezentare, aceasta a discutat despre rolul vitaminelor și al mineralelor în susținerea sistemului imun înnăscut și dobândit, o întărire a organismului „pe care orice pacient poate să o facă, la orice categorie de vârstă”.  

Prof. Negreș a insistat asupra intervenției vitaminelor, cât și a mineralelor în celulele care ajută organismul să se debaraseze de un virus. În cea de-a doua parte a prezentării sale, aceasta a inclus toate vaccinurile antigripale (de reținut aici că toate sunt tetravalente), autorizate în septembrie 2023 în România. 

„Firește, fiecare [dintre aceste vaccinuri] are recomandări tot pentru profilaxia gripei, sigur, cu unele mici deosebiri. Unele se administrează numai subcutan, unele subcutan și intramuscular. Este [și] un vaccin cu administrare intranazală, la care se impune o prudență, pentru că la copii s-a arătat că există risc de spitalizare pentru wheezing.” 

Pacientul trebuie să fie informat! 

În ceea ce privește produsele pentru imunitate pe care populația le poate achiziționa de la farmacie, prof. dr. farm. Simona Negreș a ținut să precizeze: „Pentru imunitate este bine să luăm [anumite produse] și să stimulăm sistemul imun. Însă problema este că unii oameni au tendința de exces. Ei văd o reclamă la televizor, cu un anumit produs. Nu mă refer aici la produsele cu suplimente din plante. Mă refer exclusiv la vitamine și minerale. Sunt multe produse care există în farmacii. Fiecare pacient, însă, trebuie să fie informat, pentru că i s-a făcut o recomandare de doză zilnică, ea este făcută conform ghidurilor.” 

Totodată, preşedintele CFB a dat un exemplu simplu, amintind că oricare dintre pacienți trebuie să se informeze și ar fi chiar bine ca aceștia să își pună anumite întrebări înainte de a achiziționa un produs pentru imunitate: 

„Bine, ce vreau să iau aici? Vreau să iau un complex de vitamine care conține grupul de vitamine B? Pentru că am B5 care îmi crește imunitatea înnăscută de 1.000 de ori față de normal. Vreau să iau vitamina C? Că e cel mai puternic antioxidant. Vreau să iau și cu vitamina A? Că îmi face integritate pe epitelii. Sau vreau ceva și cu vitamina E sau cu vitamina D? [aceasta din urmă] este implicată mult în răspunsul imun, atât cel înnăscut, cât și cel adaptativ.” 

Alături de exemplele de mai sus, complexul de vitamine poate să mai conțină: fier, zinc, seleniu, care sunt cele mai folosite. 

„Bun! Aleg preparatul. Pot să îl iau. Toate aceste preparate se pot lua înainte de vaccinare, în timpul vaccinării și post-vaccinare în sezonul rece, până se reduce circulația virusurilor gripale. Deci se poate stimula imunitatea. Dar nu trebuie să renunțăm la această imunizare specifică, ce ne oferă anticorpi pentru patru virusuri gripale: două tulpini de virus A și două tulpini de virus B. Pentru că atunci se realizează, cred eu, o profilaxie completă.” 

Complicațiile gripei pot fi evitate 

În încheiere, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bucureşti a ținut să reamintească de îndemnul său pentru vaccinarea populației, încurajând așadar nu doar persoanele vârstnice să se vaccineze împotriva gripei în acest sezon rece, ci și copiii și persoanele sănătoase.  

„Copiii merg la școală, la grădiniță, pot să își transmită virusul [gripal] foarte ușor. Dar și populația care lucrează [are de beneficiat de pe urma vaccinării antigripale]. Toți circulăm cu mijloacele de transport în comun. Știm cum se transmite virusul, cu picături aerosolizate. Vă dați seama că rata de contaminare este foarte mare. Deci îndemnul meu este pentru toată populația, nu numai pentru populația cu risc. Chiar și un om sănătos poate să facă o complicație a gripei, poate să facă o pneumonie”, a completat prof. dr. farm. Simona Negreș.  

Din cauza gripei, uneori intervine absenteismul de la locul de muncă, pe lângă simptomatologia care provoacă disconfort pacientului. În unele cazuri, pacientul cu gripă poate ajunge chiar să fie internat în spital, ceea ce înseamnă costuri pentru sănătate, disconfort fizic și psihic. 

„Toate sunt elemente care trebuie luate în calcul. Deci îndemnul [de a se vaccina antigripal] este pentru toate categoriile de populație”, a transmis prof. dr. farm. Simona Negreș. 


Notă autor:

Foto de la Forum Farmacist.ro din 2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe