Newsflash
Știri

Psoriazisul, un diagnostic complex

de Dr. Laura Davidescu - oct. 30 2023
Psoriazisul, un diagnostic complex

Pe 29 octombrie este marcată anual Ziua Mondială a Psoriazisului. Cu toate că este tratabilă, boala psoriazică afectează stima de sine și viața socială a pacienților.

Tema Zilei Mondiale a Psoriazisului 2023 este „Accesul pentru toți”. Persoanele cu boală psoriazică trebuie să aibă acces la tratamentul potrivit, la momentul potrivit Astăzi, tratamentele pentru boala psoriazică sunt mai eficiente ca oricând, iar cercetarea în îngrijirea holistică avansează permanent. Scopul acțiunilor este de a ne asigura că pacienții cu psoriazis au acces la tratamentele de care au nevoie. Ziua Mondială a Psoriazisului este marcată pe 29 octombrie în peste 50 de țări.

Ce este psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune cronică, în care celulele pielii se regenerează mult mai rapid decât în mod normal, procesul având loc în doar 3-4 zile față de 28-30 de zile. Asta duce la apariția de leziuni roșiatice, cu scuame, situate în special pe genunchi și pe coate. Dar se pot declanșa și forme acute, generalizate,  care pun viața în pericol. În plus, un procent important de cazuri este cu afectare articulară. Și nu doar pielea este afectată, ci mult mai mult organe și sisteme, din cauza hiperactivității sistemului imunitar. 

Astfel, pacienții cu boală psoriazică neglijată au riscuri crescute de probleme oculare (uveită), cardiace, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral, a explicat prof. univ. Dr. Călin Giurcăneanu în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Psoriazisului. Tot asociat cu această boală apar și probleme digestive, cum ar fi boala Crohn. De asemenea, femeile însărcinate riscă să avorteze dacă boala nu este tratată și controlată, a adăugat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie (SRD).

Netratat, psoriazisul se asociază cu depresie și stres, iar frustrarea afectează relațiile pacientului cu familia și prietenii.

În România sunt diagnosticați, tratați gratuit și monitorizați doar 3,3% dintre pacienți, puțin peste 13.000 de persoane, conform datelor din Registrul Național de Boli Dermatovenerologice, aflăm dintr-un comunicat al SRD. Asta în situația în care procentajul românilor care suferă de această boală este de circa 4,9%, față de doar 2% în rândul populației nord-europene. Gravitatea pe care o prezintă situația pacienților cu psoriazis din România este dată de faptul că aceștia rămân necunoscuți, neprezentându-se niciodată la medic sau, chiar dacă ajung o dată la dermatolog, refuză să se înscrie în registru.

E important de știut că boala are o componentă genetică și se declanșează sub influența anumitor factori, indiferent de vârstă, vârful de incidență fiind 25-35 de ani.

Partea bună este că, în România, avem acces gratuit la toate tipurile de terapie pentru această maladie, inclusiv terapia biologică, astfel boala putând fi ținută sub control decenii de-a rândul.

Programe pentru pacienții cu psoriazis

Pentru a veni în ajutorul pacienților, SRD a creat PARTENER, un program de suport pentru pacienți care pot primi, prin intermediul uui call center, informații corecte despre boala lor, precum și alte informații  utile și ajutor în realizarea programărilor la dermatolog sau pentru procurarea medicației atunci când există discontinuități în aprovizionare.

Tot pentru o mai bună informare asupra bolii, Rozalina Lăpădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a anunțat în cadrul evenimentului lansarea campaniei de informare „Pune-te în pielea mea”, un ghid video cu zece episode în care informațiile despre psoriazis sunt explicate într-un mod simplu și prietenos.

Filmulețele despre psoriazis vor fi curând întâlnite în social media (Facebook, Youtube, Tiktok) și vor avea următoarele teme:

  • Psoriazisul – până la urmă este contagios sau nu?
  • Cum știi dacă cineva are psoriazis?
  • Dacă întâlnesc o persoană cu psoriazis, aduc vorba de petele lui de pe piele sau îl deranjează?
  • Cum mă port cu cineva care are psoriazis?
  • Cu psoriazisul la piscină sau plajă. Cât/cum mă expun la soare? Ce creme folosesc?
  • Cum îmi afectează alimentația psoriazisul?
  • Cum se stabilește diagnosticul de psoriazis?
  • Există tratament pentru psoriazis?
  • Cum le spun prietenilor, familiei, angajatorilor, celor din jur că am psoriazis? Nu vreau să fiu privit/ă ca un/o ciudat/ă.
  • Cum gestionez emoțiile negative care vin la pachet cu diagnosticul și cu privirile celor din jur?

Cifre despre psoriazis

5% din populația României suferă de psoriasis, procent peste media europeană, de 3%.

Sub 50% din cazurile de psoriasis din România sunt diagnosticate și tratate.

43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”.

60% dintre pacienți suferă de episode depresive.

50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe