Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rata natalităţii în Spania, la cel mai scăzut nivel din 1941

de Magdalena Tănăsescu - feb. 22 2024
Rata natalităţii în Spania, la cel mai scăzut nivel din 1941

În Spania, rata natalităţii a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941, anul trecut născându-se doar 322.075 de copii, la o populaţie de 48,6 milioane.

Conform datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică spaniol, rata natalităţii de anul trecut a fost cu 2% mai mică decât în 2022. 

De asemenea, în ultimii 10 ani rata natalităţii în Spania s-a prăbuşit cu 25%. Acest declin a împins Spania pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata fertilităţii. Pe ultimul loc se află Malta, conform datelor Eurostat pentru 2021.

Datele Eurostat au arătat că rata naşterilor în Spania este de 1,19 copii de femeie, comparativ cu media UE de 1,53. Rata naşterilor necesare pentru a menţine nivelul existent al populaţiei este de 2,1 copii de femeie.

În acest context, în anumite regiuni din Spania au fost introduse măsuri şi reduceri de taxe pentru a-i încuraja pe tineri să-şi întemeieze familii.

„Este adevărat că a avea copii nu mai reprezintă o aspiraţie generală în viaţă. Femeile doresc să aibă o carieră, oamenii doresc să facă anumite lucruri înainte de a-şi întemeia o familie”, a declarat Marta Seiz, profesor universitar din Madrid specializat în sociologia familiei, demografie şi inegalitate, transmite Agerpres.

Declinul naşterilor este legat de creşterea vârstei la care femeile rămân însărcinate - numărul femeilor de peste 40 de ani care devin mame a crescut cu 19,3% în ultimii zece ani. Femeile din această grupă de vârstă au adus pe lume anul trecut aproximativ 10,7% din numărul total de nou-născuţi, faţă de 6,8% în 2013.

În aceeaşi perioadă, numărul mamelor cu vârsta sub 25 de ani a scăzut cu 26%, reprezentând doar 9,4% din total. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe