Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Recomandări de lectură de la scriitoarea Elena Vlădăreanu

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
Recomandări de lectură de la scriitoarea Elena Vlădăreanu

Am întrebat-o pe scriitoarea Elena Vlădăreanu ce cărți cu și despre medici, sănătate sau boală a citit în ultima perioadă.

Elena Vlădăreanu este scriitoare și jurnalistă, trăiește și lucrează în București. A debutat cu poezie în 2001-2002. De atunci a publicat printre altele „Bani. Muncă. Timp liber” (Nemira, 2017), „minunata lume disney” (Nemira, 2019). 

În prezent lucrează la o cercetare doctorală, la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) despre biografii și autobiografii în teatru. „August”, apărut la Nemira, este volumul său de debut individual în proză. 

Sursa foto: nemira.ro

„Se întâmplă ca în ultimii 4-5 ani să fi citit aproape exclusiv texte teoretice. Am mai strecurat când și când câte o carte de ficțiune. Cum ar fi proza scurtă, se citește repede și nici nu cere continuitate: poți citi azi una, mâine două, poimâine niciuna. «Retroversiuni» (Paralela 45, 2023) poate fi o astfel de carte de strecurat între două lucrări teoretice sofisticate: sunt proze scurte, scrise de autoare din România: doar autoare, doar din România. O mulțime de povești și de personaje și de situații, dar văzute din punctul LOR de vedere, al femeilor. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, ne cam lipsea. 

«Ne-am ieșit cu toții complet din minți» este un roman scris de autoarea americancă Karen Joy Fowler, nominalizat la Booker în 2014 (Litera 2015, traducerea Mirella Acsente), o poveste coming of age legată de, se pare, o serie de experimente făcute prin anii ’50-’60 în cadrul cărora cercetători în științe umaniste (psihologie, sociologie) adoptau pui de maimuțe pe care îi creșteau împreună cu propriii lor copii, încercând să observe cum se influențează unul pe celălalt. Deși pare că abia se apropie de această temă, autoarea Karen Joy Fowler reușește să planteze semințe de tristețe, empatie, grijă într—o poveste extrem de contemporană care chestionează supremația umanului. 

Nu știu ce mi-a plăcut mai mult în «Viața secretă a copacilor» de Peter Wohlleben (traducerea Dana Gheorghe, Publica, 2017) și ce m-a făcut mai curioasă: legăturile dintre copaci și ciuperci, faptul că arborii sunt ființe sociale și că chiar și un rest de copac, un trunchi, își păstrează rolul important în pădure, relația dintre ritmul de viață al stejarilor, de exemplu, și consumul de ghinde de către porcii mistreți – o mulțime de lucruri interesente și o poveste frumoasă, scrisă cu pasiune și iubire pentru lumea verde. 

Elena Vlădăreanu” 


Notă autor:

Fotografie simbol de la Negative Space: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/apa-citi-citind-citire-34075/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe