Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Recomandări de lectură de la scriitoarea Ilinca Mănescu

de Florentina Ionescu - nov. 14 2023
Recomandări de lectură de la scriitoarea Ilinca Mănescu

Am întrebat-o pe scriitoarea Ilinca Mănescu ce cărți cu și despre medici, sănătate sau boală a citit în ultima perioadă.

Ilinca Mănescu a absolvit cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“. A publicat proză scurtă în Revista de povestiri și în antologia KIWI (Polirom, 2021). „Copiii Ecosistemului”, apărut la editura Nemira, este romanul său de debut. 

Ilinca Mănescu a venit cu o listă de trei recomandări pentru cititorii noștri, iar unele din titlurile de mai jos s-ar putea să vă surprindă în mod plăcut: 

«Când corpul spune nu», Curtea Veche Publishing, Gabor Mate – recomand cartea asta de non-ficțiune pentru că este una dintre primele cărți mainstream de popularizare a medicinei holistice care a fost tradusă la noi. Autorul, la rândul său medic, ia în calcul cu argumente științifice componenta psiho-somatică a bolii și terapiile alternative, care până acum au fost discreditate și neglijate atât în procesul de formare a personalului medical, cât și în relația terapeutică medic-pacient. 

«Foame. Memoriile corpului (meu)», Black Button Books, Roxane Gay – recomand acest volum de autoficțiune pentru că oferă o perspectivă din interior asupra pacienților obezi, care încă sunt supuși discriminării și shaming-ului în sistemul medical românesc. O astfel de carte cultivă empatia față de suferința acestor persoane și nuanțează etiologia acestei boli, explicând componenta pshio-socială și componenta de mediu, care sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea, vindecarea sau vina recidivei fiind pusă exclusiv pe umerii pacienților. 

«Manual pentru femei de serviciu», Editura Art, Lucia Berlin – recomand acest volum de proze scurte deoarece conține mai multe texte în care autoarea (inspirându-se din propria experiență profesională) critică sistemul medical american din spatele uniformei de personal medical auxiliar. Opunându-se presiunii mediului, personajele Luciei Berlin reușesc să-și mențină perspectiva de outsider și să abordeze cu empatie relațiile de îngrijire instituționalizată. Alte texte din acest volum, care au în centru personaje alcoolice, reușesc să contextualizeze problema alcoolismului, o altă sursă de stigmatizare în sistemul medical românesc. 

Ilinca Mănescu” 

Sursa foto: nemira.ro


Notă autor:

Fotografie simbol de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/act-arta-in-cafea-atragator-bautura-459403/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe