Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Repere pentru medicina hiperbară din România

de Dr. Mariana MINEA - mar. 22 2024
Repere pentru medicina hiperbară din România

Constanţa va găzdui, în perioada 6-8 septembrie, cea de a doua ediţie a Conferinţei de Medicină Hiperbară, HBOMED 2024, cu participare internaţională.

 Evenimentul este organizat de Societatea Română de Medicină Hiperbară (SRMH) și va fi creditat cu ore de Educaţie Medicală Continuă. 

Oxigenoterapia hiperbară presupune administrarea de oxigen la presiuni superioare celei atmosferice. Este indicată în diferite afecţiuni, precum piciorul diabetic și alte ulcere trofice arteriale, în caz de sindrom de strivire, osteoradionecroză de mandibulă, necroză aseptică de cap femural, radionecroză a ţesuturilor moi, surditate neurosenzorială. HBOT „este o procedură terapeutică utilizată pentru o gamă largă de afecţiuni, în conformitate cu indicaţiile Comitetului European pentru Medicină Hiperbară și cele ale Societăţii de Medicină Hiperbară și Subacvatică”, după cum ne-a explicat dr. Adrian 

Macovei, președintele SRMH și lector în cadrul Programului Naţional de Atestat de Studii Complementare în Medicină Hiperbară din România.

Întâlnire interdisciplinară

Agenda evenimentului include specialiști cu experienţă în domeniu. Prof. dr. Akin Savaș Toklu, șeful Clinicii Hiperbare la Spitalul Universitar Istanbul și secretar al European Diving Technology Committee, va susţine prezentări referitoare la dezvoltarea medicinei hiperbare în Turcia, rolul tratamentelor prin HBOT în cazul persoanelor cu sindrom de strivire și sindrom de compartiment, victime ale cutremurelor din această ţară, precum și utilizarea HBOT în cadrul proiectelor de infrastructură 
rutieră din zonă, cum ar fi EuroTunelul de sub canalul Bosfor.

Tot din Turcia, dr. Abdullah Arslan, șeful Departamentului Medicină Hiperbară și a Scufundărilor din cadrul Spitalului Clinic Universitar Konia, expert în intoxicaţiile cu CO, va prezenta rolul HBOT în acest tip de intoxicaţii la adulţi, dar și în cazuri speciale, la gravide și copii.

Specialiști dedicaţi vor prezenta situaţia medicinei hiperbare din Bulgaria – Spitalul Militar Naval Varna are activitate în medicina hiperbară de peste 20 de ani. În Serbia, HBOT este folosită în sectorul public, în cel privat, dar și în domeniul militar. O prezentare se va referi la pacienţii cu insuficienţă cardiacă trataţi prin medicină hiperbară și cu eritropoietină, pe baza unui studiu publicat recent în British Medical Journal.

O premieră la HBOMED 2024 o reprezintă dezbaterea pe tema malpraxisului, expusă de dr. Gabriel Gorun, medic legist și expert malpraxis. Vor fi, de asemenea, abordate efectele imersiunii asupra corpului uman, experienţele Centrului de Scafandri Constanţa și rolul medicului de familie în echipa de tratament prin HBOT. 

Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.srmh.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe