Newsflash
Reportaje

Suferință și solidaritate

de Valeriu PANAIT - nov. 16 2015
Suferință și solidaritate
     Am ajuns la Micro 4 încrezător că va fi o gardă faină. Urma să fac parte pentru prima dată din echipajul unui medic ajuns la rangul de legendă urbană și nu mă puteam aștepta decât la o gardă de poveste. Beam o cafea când a venit și a aflat că voi fi voluntarului lui. „Băi, tu ești ghinionist la cazuri?“ „Nu știu!“, îi zic zâmbind vinovat. Primul caz a trecut repede și cu succes. Primim a doua fișă: incendiu. Plecăm!
     Facem trei-patru minute din microstație până în piața Bucur. Auzisem prin stație că un club luase foc. Era încă devreme și nu ne așteptam să fie multă lume.
     Oprim și cobor repede din mașină. Fiind primii ajunși, medicul nostru preia coordonarea la fața locului, așa că ne apucăm de treabă. Încep să apară tineri zdrențuiți, cu părul ars, fumegând și cu pielea atârnând din cauza arsurilor. Imaginea e de coșmar. Parcă sunt toți niște zombi care vin spre noi plângând și cerând ajutor. Nu pot distinge trăsături în spatele arsurilor și nici nu încerc. Primii trei se urcă în mașină, iar pe următorii îi înșir împreună cu Gabi, ambulanțierul, pe bordură. Îi învelim în folii izoterme și le punem pe arsuri comprese cu ser.
     Vin din ce în ce mai mulți și nu facem față. Apar și alte echipaje cunoscute și începem să lucrăm împreună. Îl întreb pe unul dintre tinerii mai puțin afectați câți erau înăuntru: „Trei-patru sute“. Îmi îngheață inima, căci mă gândesc ce va fi. Și chiar e greu de descris ce a urmat. Două cuvinte pot caracteriza continuarea acestei povești horror: suferință și solidaritate.
     Am rămas repede fără seruri și comprese, dar au apărut mulți îngerași în costume de spital multicolore – asistentele de la Spitalul Bucur – și ne-au adus tot ce aveam nevoie: ser, comprese sterile, branule, vorbe bune și un pic de consiliere psihologică pentru victime. E bine când ai sprijin neașteptat.
     Un pompier îmi aruncă un pachet argintiu și îmi spune: „Taie punga asta! Înăuntru găsești ce ai nevoie“. Desfac repede și găsesc o fașă enormă îmbibată în gel, care îmi ajunge să învelesc cinci tineri cu arsuri de gradele doi și trei.
     Facem primul transport la spital cu trei victime, fără medicul rămas să facă triaj, intubări și resuscitări la fața locului. Ne oprim în drum și refacem stocul de ser, comprese și folii izoterme.
     Ne întoarcem și ne împrăștiem mai prin zonă, să ajutăm. Văd un pompier resuscitând o tânără de nici 20 de ani și mă duc să îl schimb la compresii. Am tub de oxigen în spate și, după ce o doamnă doctor de la Universitar o intubează, cuplez oxigenul la balon. După alte câteva compresii, avem puls. Tensiunea ajunge la 112 mm Hg și o transportăm la o autospecială. Sper să scape.
     Nu prea mai e nimic de făcut. Pe jos, în mijlocul pieței, trei morți. În morga improvizată lângă intrarea în club, încă 22. Afară – presă, părinți plângând, curioși și echipaje de urgență și de pompieri epuizate.
     Acum a venit vremea ca oamenii ahtiați după imagine să iasă în fața camerelor, să deplângă soarta victimelor și să se încununeze cu lauri nemeritați. Da, cei de jos și-au făcut treaba, nu mai e nevoie de ei. Nu dau bine la camere așa murdari, extenuați, plini de funingine, de resturi de păr și piele.
     Mai facem un caz până la ieșirea din tură și ajung acasă pe la 9 dimineața. Găsesc o mulțime de mesaje pe Facebook și sms-uri de la prieteni, rude și cunoștințe, în care sunt felicitat. Reacția unui adult de 36 de ani pe care teoretic nu îl sperie nimic? Îmi dau lacrimile. Și plâng. Fără să mă vadă nimeni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe