Newsflash
Știri

Riscul de hipertensiune arterială ar putea fi determinat încă din copilărie

de Magdalena Tănăsescu - iul. 6 2023
Riscul de hipertensiune arterială ar putea fi determinat încă din copilărie

Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială ar putea fi determinat încă din copilărie, prin analiza unor regiuni din genomul uman care nu codifică proteine, însă au rol reglator important.

Evaluarea riscului de hipertensiune arterială ar putea permite intervenții precoce pentru prevenția evenimentelor cardiovasculare, reiese dintr-un studiu recent, realizat la Hospital for Sick Children (SickKids), un centru de excelență în pediatrie din Canada. 

În cadrul studiului, citat de site-ul raportuldegarda.roa fost evaluat impactul variantelor din genomul necodant, numit în trecut și junk DNA, asupra riscului de hipertensiune arterială. S-a realizat astfel primul catalog comprehensiv al genelor reglatoare pentru tensiunea arterială, cu accent pe populația pediatrică. Datele vor contribui la viitoarele studii privind răspunsul la hipertensiune în țesutul cardiac și vascular, axate pe identificarea markerilor genomici pentru tensiunea arterială.


Pentru realizarea noului studiu s-au folosit tehnologii genomice de mare capacitate prin care au fost caracterizate 4608 variante genetice de la nivelul celulelor musculare netede vasculare și cardiomiocitelor. S-a apelat la metoda MRPA (massively parallel reporter assay) de la SickKids, dar și la sistemele informatice de la Barcelona Supercomputing Center pentru a analiza rolul funcțional al ADN-ului necodant. 

Rezultatele indică o densitate mare a variantelor cu rol reglator asociate unor gene deja cunoscute sau noi, implicate în mecanismele care controlează tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială are cauze complexe, care implică atât factori genetici, cât și factori de mediu. Studiile epidemiologice au indicat rolul factorilor modificabili, care țin de mediu și de stilul de viață (ex. activitatea fizică, alimentația), însă rolul factorilor genetici a fost mai dificil de demonstrat până acum. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe