Newsflash
OPINII

Salturi și consolidări

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 16 2015
Salturi și consolidări
     Dintre cele două teorii evoluționiste importante, cea a evoluției graduale și cea „în salturi“, aceasta din urmă pare să se aplice mai bine în medicină. „Saltul“ se face printr-o descoperire remarcabilă, care duce la înțelegerea unui proces biologic și identificarea unuia sau mai multor puncte în care se poate interveni asupra procesului respectiv. Consolidarea ulterioară a căilor terapeutice deschise astfel conduce la atingerea unei perioade de „platou“, în care descoperirea inițială ajunge să își găsească locul în practica clinică, apar mici variațiuni pe aceeași temă (dezvoltări, de pildă, în interiorul aceleiași clase terapeutice) și lucrurile se stabilizează, cel puțin până la următoarea descoperire remarcabilă, care forțează progresul.
     Istoria anticoagulantelor – grup de medicamente care, alături de antiplachetare și de trombolitice compun grupul larg al antitromboticelor – înregistrează o serie de astfel de salturi spectaculoase, care au marcat profund nu doar felul în care sunt practicate numeroase specialități medicale și chirurgicale, ci chiar speranța generală de viață, durata de viață fără dizabilitate și calitatea vieții. Pornind de la modele aflate la îndemână – hirudinele provin din saliva lipitorilor, iar heparina a fost izolată dintr-un extract hepatic – s-a ajuns la o observație care avea să revoluționeze definitiv anticoagularea: o otravă împotriva șobolanilor poate fi utilizată ca anticoagulant la om. Otrava, aprobată ca medicament în 1954, avea să devină cel mai recomandat tratament anticoagulant din întreaga lume și unul din primele 10–15 medicamente prescrise în SUA, cinci decenii mai târziu. Dar warfarina – căci despre ea este vorba – și ceilalți agenți cumarinici antivitamina K au încă, după șase decenii de utilizare intensivă, neajunsurile lor, dintre care cel mai important este imposibilitatea de a prezice efectul biologic în timp și în diverse condiții fiziologice sau patologice, adică variabilitatea inter- și intraindividuală.
     „Saltul“ evolutiv următor, pentru anticoagularea orală, a fost făcut prin dezvoltarea în două direcții. Una dintre ele, cea a inhibitorilor direcți ai trombinei, fusese deschisă încă de la sfârșitul secolului XIX, cu identificarea hirudinelor, dar a luat cu adevărat avânt după apariția dabigatranului (și în urma eșecului ximelagatranului), aprobat, începând cu 2008, pentru diverse indicații de anticoagulare orală. În paralel, inhibitorii direcți ai factorului X activat au făcut, la rândul lor, trecerea din laborator în clinică, începând cu rivaroxabanul, în 2008, și continuând apoi cu apixabanul și edoxabanul.
     Suntem, în prezent, dincolo de „saltul“ inițial, într-o perioadă în care noile anticoagulante orale nu mai sunt chiar atât de noi și își consolidează poziția prin rezultatele diverselor studii clinice care caută indicații posibile ale acestor medicamente. Ghidurile de practică țin cu greu pasul cu toate aceste rezultate, iar medicul practician are nevoie de informații cât mai corecte, pentru a le oferi pacienților săi cel mai bun management bazat pe dovezi.
     Tocmai nevoia de claritate justifică demersul pe care „Viața medicală“ și l-a asumat, aducând laolaltă reprezentanții celor mai importante societăți științifice naționale de profil – Societatea Română de Cardiologie, Asociația Națională Română de Stroke (AVC), Societatea de Neurologie din România și Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară – precum și experți internaționali de prestigiu. Dorim ca volumul mare de date noi să fie de un real folos medicului român, care să poată  pune în balanță dovezile existente, beneficiile și riscurile și, în cunoștință de cauză, să își îndeplinească misiunea, arta de a alege cu știință ce e mai bun pentru pacienții săi, dincolo de „modă“ sau de senzaționalism nejustificat.
     Vă propunem, în acest număr și în continuare toată luna octombrie, un larg demers interdisciplinar, fără influențe comerciale asupra conținutului editorial. Pentru că, acum mai mult decât oricând, este nevoie de claritate și de calitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe