Newsflash
ACTUALITATE Industria farmaceutică Știri

Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

de Florentina Ionescu - oct. 3 2023
Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă

Donarea de plasmă salvează vieți, atrag atenția reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA.

În întreaga lume, prima săptămână din octombrie (care anul acesta pică între 2 și 6 octombrie) este dedicată conștientizării importanței donării de plasmă. 

Plasma este o resursă naturală rară, o componentă a sângelui care stă la baza unor medicamente unice, biologice, pentru care nu există alternative. Disponibilitatea plasmei depinde de activitatea de donare, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de APAA. 

Plasma poate fi colectată în două feluri: direct de la donatori sănătoși, prin donări de câte 800 ml de plasmă; și prin recuperarea plasmei în urma procesului de donare de sânge, 280ml de plasmă recuperată. 

În prezent, în România nu există posibilitatea de fracționare sau de colectare a plasmei direct de la donatori, ceea ce ne face dependenți de plasma colectată de celelalte state. 

„Speranțele noastre, în România, se leagă de adoptarea noului Regulament al Parlamentului European privind standardele de calitate și siguranță pentru substanțele de origine umană destinate utilizării la om (SoHo) care să promoveze activitatea de donare la nivelul statelor membre”, au amintit reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. 

Evenimentele adverse sunt foarte rare 

Un studiu recent la peste 12 milioane de donări de plasmă*, care este unul dintre cele mai mari studii efectuate până în prezent la donatorii de plasmă, a arătat că evenimentele adverse legate de donarea de plasmă sunt foarte rare (aproximativ 16 evenimente la 10.000 de donări) și cele mai multe dintre ele sunt ușoare: 90% sunt reprezentate de hipotensiune sau echimoze la locul injectării. Acestea reprezintă un risc scăzut pentru donatori și sunt similare cu evenimentele adverse la donarea de sânge. 

„De aceea credem că prevederea din noul Regulament prin care donarea de plasmă este «considerată că implică un risc semnificativ» este exagerată și nu este dovedită prin studii și raportările de reacții adverse. Încurajăm populația să doneze plasmă și sânge și le mulțumim celor care deja o fac”, au adăugat reprezentanții APAA. 

Aceștia invită populația româniei să susțină inițiativele de armonizare cu legislația europeană, dar și cele de donare de plasmă – un act care salvează vieți zi de zi. În acest sens, APAA își manifestă recunoștința față de toți cei care au ales să doneze sânge și plasmă. Gestul lor altruist reprezentă o nouă speranță la viață pentru mii de pacienți. 

Acces la soluții unice de tratament 

Terapiile bazate pe plasmă sunt singura opțiune de tratament pentru aproximativ 300.000 de pacienți din Uniunea Europeană, au atras atenția și reprezentanții companiei farmaceutice Takeda România, în contextul primei săptămâni din octombrie, care este dedicată conștientizării importanței donării de plasmă.

În această primă săptămână din luna octombrie sunt organizate evenimente și acțiuni de comunicare în întreaga lume pentru a încuraja și promova donarea de plasmă. Totodată, aceste evenimente au rolul de a exprima recunoștința față de donatorii de plasmă, care, prin actul lor, contribuie la salvarea de vieți umane. 

Totodată, „Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă” are rolul de a sublinia importanța plasmei în dezvoltarea de medicamente, care reprezintă uneori singura șansă la viață pentru cei care suferă de afecțiuni precum imunodeficiențe primare și secundare, neuropatii, boli autoimune, hemofilie sau boli rare, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de compania Takeda România. 

Terapiile derivate din plasmă sunt medicamente unice, biologice, pentru care nu există alternativă terapeutică. Din păcate, plasma este o resursă rară, iar în prezent există un deficit de plasmă necesar pentru a satisface întreaga cerere din cadrul Uniunii Europene estimat la 3,8 milioane de litri. De aceea, donarea de plasmă este un act esențial, prin care mii de vieți sunt salvate anual.

„Salutăm propunerea Comisiei UE pentru un regulament SoHO, aflat în fazele finale ale procedurii legislative de la nivelul Parlamentului European, pe care o considerăm o oportunitate excelentă de a îmbunătăți accesul pacienților la medicamente derivate din plasmă (PDMP) salvatoare de vieți și de înaltă calitate, având în centrul preocupărilor sănătatea și siguranța pacienților și a donatorilor de plasmă și ne dorim ca statele membre ale Uniunii Europene să ia măsurile necesare astfel încât pacienții care au nevoie de tratamente derivate din plasma și sânge să aibă acces la aceste soluții unice de tratament. Avem date științifice care susțin ideea că procesul de colectare de plasma este un proces sigur, similar procesului donării de sânge , iar medicamentele rezultate în urma acestui proces sunt salvatoare de vieți omenești”, a declarat Marilena Stănescu, Patient Value & Access Head la Takeda Romania. 

Garanții pentru asigurarea sănătății donatorilor 

Având în vedere caracterul unic al plasmei, trebuie să avem în vedere că este nevoie de o perioadă de prelucrare de 7 – 12 luni de la momentul donării până la momentul în care medicamentul este pregătit pentru administrare către pacient, a afirmat Todor Kesimov, Country Head Takeda Romania: 

„Suntem una dintre companiile care au în portofoliu astfel de produse, avem expertiza necesară pentru a înțelege importanța actului de donare de plasmă și dorim să atragem atenția asupra importanței donării de plasmă în dezvoltarea de terapii care se adresează unor boli pentru care nu există altă alternativă terapeutică. Având în vedere dependența actuală a Europei de SUA pentru aproape 40% din plasma de care are nevoie pentru fabricarea produselor medicinale derivate din plasmă, pentru a-și trata cetățenii, este vital ca noul cadru legal în discuție în prezent la nivelul Uniunii Europene să fie adecvat scopului, pentru a ajuta la sporirea nivelului de colectare de plasmă atât de necesară în Europa. Ne dorim ca acest nou Regulament să ofere garanții pentru asigurarea sănătății și a siguranței donatorilor de plasmă, să atingă obiectivul de a spori colecta de plasmă în Europa, să optimizeze, să clarifice și să alinieze rolurile organismelor tehnice de experți desemnate în procesul decizional de reglementare în materie de plasmă.”


Notă autor:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9291118/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe