Newsflash
ACTUALITATE Știri

Se lucrează la primul test în flux lateral din lume pentru detectarea tumorilor cerebrale

de Magdalena Tănăsescu - nov. 16 2023
Se lucrează la primul test în flux lateral din lume pentru detectarea tumorilor cerebrale

O echipă de la Universitatea Nottingham Trent (NTU), Anglia, lucrează în prezent la primul test în flux lateral din lume pentru detectarea tumorilor cerebrale.

Potrivit cercetătorilor, scopul este acela de a dezvolta un test simplu, pe care pacienţii să-l poată folosi acasă. Acest nou test ar putea scădea în mod semnificativ presiunea asupra sistemelor sanitare prin reducerea necesităţii efectuării de scanări cu rezonanţă magnetică (RMN) şi oferirea unei alternative eficiente din punct de vedere al costurilor.

Studiul va viza tumorile agresive, recurente, care în prezent conduc la aproape 200.000 de decese pe an la nivel mondial. Pentru realizarea cercetării, oamenii de știință beneficiază de sprijin financiar de la Consiliul de Cercetare Medicală din Regatul Unit, lucrând în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Sheffield.

Cercetătorii se concentrează pe dezvoltarea testelor în flux lateral capabile să detecteze molecule din sânge specifice unei tumori şi care ar oferi un indiciu foarte timpuriu al revenirii acesteia.

„Tumorile cerebrale agresive, cum ar fi glioblastomul, revin aproape întotdeauna după tratament, însă a detecta această recurenţă în cel mai timpuriu stadiu posibil rămâne o provocare şi o prioritate importantă. În prezent, pacienţii efectuează adesea scanări RMN de monitorizare la fiecare trei până la şase luni, însă dezvoltarea cu succes a unui test în flux lateral pentru detectarea cancerului cerebral ar putea face posibilă testarea eficientă pentru recidivă în fiecare săptămână, astfel încât mai multe tumori recurente să poată fi detectate precoce, într-un stadiu mai tratabil”, a declarat dr. Ola Rominiyi de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Sheffield, preluat de Agerpres

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe