Newsflash
REUNIUNI

Simpozionul Anual de Studii Clinice, la al 15-lea an

de Diana Lupu - dec. 22 2023
Simpozionul Anual de Studii Clinice, la al 15-lea an

Organizat de AVANTYO Institute of Clinical Research, Simpozionul Anual de Studii Clinice a avut loc pe 17 noiembrie, la București. Întâlnirea este o platformă multidisciplinară unică pentru comunitatea de studii clinice.

Simpozionul Anual de Studii Clinice, organizat de AVANTYO Institute of Clinical Research, sub patronajul Federației Europene a Companiilor Conducătoare de Studii Clinice CRO (EUCROF – European CRO Federation), Asociației Române a Companiilor de Cercetare Clinică (ACCSCR) și Asociației României a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a avut loc în acest an pe 17 noiembrie, într-un format hibrid, atât în persoană, la Capital Plaza Hotel din București, cât și online.

Simpozionul Anual de Studii Clinice, organizat de AVANTYO Institute of Clinical Research, sub patronajul Federației Europene a Companiilor Conducătoare de Studii Clinice CRO (EUCROF – European CRO Federation), Asociației Române a Companiilor de Cercetare Clinică (ACCSCR) și Asociației României a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a avut loc în acest an pe 17 noiembrie, într-un format hibrid, atât în persoană, la Capital Plaza Hotel din București, cât și online.

De 15 ani, The Clinical Trials Symposium este acea platformă multidisciplinară unică pentru comunitatea de studii clinice unde se întâlnesc reprezentanți din mediul academic, industria farmaceutică, agențiile de reglementare, site-urile de investigații și entitățile de cercetare clinică pentru a discuta despre progresele în cercetarea clinică.

Agenda din acest an a abordat subiecte legate de:

  • Regulamentul UE 536/2014 recent implementat, provocări și învățare;
  • modele de studii inovatoare și noile tehnologii care sprijină performanța studiilor clinice;
  • instrumente și strategii noi pentru a îmbunătăți recrutarea și reținerea pacienților în studiu; 
  • fezabilități și strategiide selecție a centrului de înrolare pacienți;
  • viitorul monitorizării și auditului unui studiu clinic

și alte aspecte relevante care joacă un rol cheie în desfășurarea sigură și eficientă a cercetării clinice.

Simpozionul a facilitat oportunitățile de networking în persoană cu factorii de decizie, concentrându-se în același timp pe studii de caz din viața reală și prezentări captivante.

Tema din acest an, „Explorarea soluțiilor inovatoare în cercetarea clinică”, a stabilit tonul evenimentului. Programul a început cu discursuri de întâmpinare adresate de dr. Cristina Florescu Moraid, organizatorul și președintele Simpozionului de Studii Clinice , asoc. prof. dr. Diana Păun, Consilier prezidențial al Administrației Prezidențiale Române, dr. Martine Dehlinger Kremer, președintele EUCROF. De asemenea, a inclus mesajul lui Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO, care a subliniat potențialul României de a atrage noi investiții. Cu o forță de muncă talentată și o locație geopolitică avantajoasă din punct de vedere strategic, România, ca membru al UE și al NATO, este pregătită să crească odată cu evoluțiile revoluționare în medicină și tehnologie, a punctat Mircea Geoană.

Simpozionul a cuprins o varietate de sesiuni, iar cea inaugurală s-a axat pe „Dezvoltarea studiilor clinice în România: Provocări și oportunități”. Oaspeții noștri speciali ai acestui panel au fost prof. dr. George Burcea de la Departamentul de Studii Clinice al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), dr. farm. Prada Speranţa Petria, din partea Comisiei de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (CNBMDM), director general Jur. Ioana Popescu, de la Colegiul Medicilor din București (CMMB), conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, fondatorul și managerul Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie”, și dr. Teodor Cristian Blidaru, manager de proiect al Centrului pentru Inovare în Sănătate, a oferit informații valoroase.

Toți participanții acestui panel au subliniat importanța colaborării autorităților competente cu CRO-urile din România, cu mediul academic și cu asociațiile de pacienți pentru avansarea studiilor clinice în România. Pentru a răspunde acestei nevoi, a fost înființat în acest an Centrul de Inovare în Sănătate. Teodor Cristian Blidaru, managerul proiectului, a colaborat cu Ministerul Sănătății, ANMDMR, G6UMF și LAWG pentru a organiza workshopul intitulat „România: Dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice”. Obiectivul general al acestui workshop a fost consolidarea capacității României de a efectua studii clinice. Acest lucru a implicat stabilirea unor indicatori măsurabili de performanță și impact într-un tablou de bord sau tablou cuprinzător de țări cu obiective anuale și multianuale, începând cu o măsurare de bază în 2023.

Pe scurt, scenariul actual prezintă termene lăudabile pentru aprobarea studiilor, o colaborare eficientă între autoritățile de reglementare și o implicare tot mai mare a mediului academic în studiile clinice. Obiectivul final al autorităților competente este restabilirea proeminenței României în domeniul studiilor clinice.

După pauza de cafea și networking, evenimentul a continuat cu o sesiune despre „Viitorul în monitorizarea și auditul studiilor clinice”, prezentată de dr. Goran Vesov, reprezentând Crest Consulting LLC în Macedonia de Nord. Prezentarea a subliniat modelele inovatoare de monitorizare și audit adaptate în mod specific realității actuale postpandemice. Panelul a inclus o prezentare intitulată „Conectarea candidaților și angajatorilor pe piața actuală de cercetare clinică”, realizată de Theodora Savlovschi-Wicks, vicepreședinte al Serviciilor globale pentru clienți pentru CRO-uri la Proclinical Group. Theodora Savlovschi-Wicks a discutat despre strategii pentru candidați în studiile clinice pentru a capta interesul angajatorilor, oferind informații despre „dos şi don'ts” pentru a asigura succesul și ocuparea forței de muncă în organizațiile CRO/sponsor.

După prânz, programul a continuat cu o sesiune intitulată „Call to Action: Susținerea studiilor clinice de mediul academic”. Oaspeții distinși ai acestui panel au fost: dr. Brândușa Bitel, reprezentantul permanent al UMF „Carol Davila” la UE Bruxelles, prof. dr. Bogdan Ionel Tamba, coordonator al departamentului CEMEX, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, prof. dr. Costin Teodor Streba, prodecan al Universității de Medicină și Farmacie Craiova, prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, vicerector al Facultăţii de Cercetare Științifică „Dr. Victor Babeş” din Timișoara, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, dr. Simin Aysel Florescu, director general al Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeş” din București, dr. Adrian Gabriel Marinescu, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, și prof. dr. Anca Coliţă, manager general al Institutului Clinic Fundeni din București.

Invitații au subliniat importanța participării mediului academic la studiile clinice. Strânsa colaborare cu administratorii spitalelor, cât și cu medicii care efectuează tratamentul poate duce la dezvoltarea studiilor clinice în România. Această deschidere se extinde la aprobarea efectuării studiilor clinice atât în spitalele publice, cât și în cele private, cu un accent simultan pe sporirea randamentelor financiare derivate din studiile clinice din cadrul fiecărei instituții.

În cadrul Simpozionului Anual de Studii Clinice, prof. dr. Robert Ancuceanu a abordat subiectul provocărilor și oportunităților studiilor clinice pediatrice. În cadrul panelului privind Noile strategii și metode pentru creșterea recrutării pacienților și reținerea lor în studii clinic, Gerard Barron, șeful interimar al operațiunilor clinice la MAC Regatul Unit, a discutat despre implicarea părților interesate în studiile clinice. În plus, Kaylene Phua, director asociat la IQVIA Research Nursing and Phlebotomy Solutions, Regatul Unit, a explorat „The Rise of Remote Clinicians & Home Visits in Clinical Research”.

Elena Petre, șeful Departamentului Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, a prezentat informații despre cerințele de reglementare europene referitoare la organismele modificate genetic (OMG) în studiile clinice. În plus, semnificația vocii pacienților în cercetarea clinică a fost evidențiată în cadrul panelului „Importanța vocii pacientului în studiile clinice”, la care au participat: Rozalina Lăpădatu, președintă a Asociației Pacienților cu Boli Autoimune, România; Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate, România; și Marinela Debu, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Hepatice, România. Invitații acestui panel au subliniat rolul vital pe care îl joacă asociațiile pacienților în sprijinirea și îmbogățirea domeniului cercetării clinice.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe