Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

CMMB, semnal de alarmă: Există riscul epuizării şi chiar ajungerii în burnout

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 13 septembrie 2021, ora 10:29

CMMB trage un semnal de alarmă și cere măsuri urgente privind riscul epuizării și chiar ajungerii în burnout a personalului medical din prima linie împotriva COVID-19, în contextul valului patru.

burnout

„Ne aflăm în fața unui nou val al pandemiei de COVID-19 – cel de-al 4-lea. Spitalele bucureștene sunt din nou în alertă. Medicii și întregul personal medical sunt nevoiți iarăși să facă față numărului mare de pacienți, atât pe secțiile de COVID-19, cât și în ATI COVID-19. Nu trebuie însă uitat că acest noul val vine pe fondul oboselii și stresului acumulate deja de prea mult timp, pe fondul unui an și jumătate fără pauză de respiro, mai ales în anumite specialități și unități medicale”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București ( CMMB) trag un semnal de alarmă și cer măsuri urgente privind riscul epuizării și chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Sindromul de burnout poate include o serie de manifestări precum, dar nu limitat la, epuizarea emoțională, lipsa satisfacției profesionale sau o senzație de depersonalizare, dar și cu o frecvență mai mare a erorilor la locul de muncă.

„Dacă nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare și în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final. În aceste condiții, este important să se ia măsuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursă umană suficientă în unitățile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

CMMB atrage atenția că aceste măsuri trebuie implementate rapid, dar este important ca ele să fie menținute și pe termen mediu și lung.

O metaanaliză ce a inclus peste 30.000 de profesioniști din sănătate a arătat că cel puțin 1 din 5 prezintă simptome de depresie și anxietate, iar cel puțin 4 din 10 se confruntă cu probleme de somn și/sau insomnie.

Datele sunt îngrijorătoare, iar fără măsuri adecvate, situația în București și nu numai se poate dovedi și mai gravă.

Citește și:

Epidemia de burnout

Etichete: CMMB epuizare medici burnout burnout

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC