Newsflash
Știri

INSMC: Proiect dedicat nou-născuților și sugarilor cu risc de îmbolnăvire, ajuns la final

de Florentina Ionescu - iul. 22 2021
INSMC: Proiect dedicat nou-născuților și sugarilor cu risc de îmbolnăvire, ajuns la final

Reprezentanții Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală anunță încheierea proiectului „SPITAL – COMUNITATE”.

Este vorba despre unui program operațional dedicat fluxului de îngrijire continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și de deces.

Încheierea Proiectului „SPITAL – COMUNITATE” a avut loc ieri, 21 iulie, se arată într-un comunicat de presă remis redacției, document în care sunt oferite detalii despre îmbunătățirea nivelului de competenţe al profesioniștilor care acordă îngrijiri nou-născuţilor și sugarilor. 

proiect ingrijire nou-nascuti INSMC

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC) „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală, împreună cu partenerul Fundaţia CRED, au implementat în perioada decembrie 2017-iunie 2021 proiectul intitulat „SPITAL-COMUNITATE, Flux de îngrijire continuă a nou-născutului și a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces”, finanţat din fonduri europene – Program POCU.

Buget alocat acestui proiect a fost de 9.198.203,40 lei, potrivit sursei citate.

Mortalitatea infantilă este dublă faţă de media UE

„Sănătatea reprezintă un domeniu cu un impact deosebit de important asupra resurselor publice și calităţii vieţii, care crește productivitatea muncii și stimulează creșterea economică. «Sănătatea femeii și copilului» constituie, în orice societate civilizată, o prioritate majoră de sănătate publică”, spun semnatarii comunicatului, dr. Georgios Katsiaounas, manager INSMC, și conf. dr. Tatiana Ciomârtan, managerul acestui proiect.

România continuă să prezinte disparităţi puternice la majoritatea indicatorilor de sănătate faţă de media din Uniunea Europeană, clasându-se adesea fie pe ultimul loc, fie pe unul dintre ultimele locuri.

La nivel naţional, speranţa de viaţă a crescut în mod constant, însă se situează încă sub media europeană, existând o diferenţă de circa 4-6 ani între speranţa de viaţă din România și ţările europene dezvoltate, spun autoritățile.

„Mortalitatea infantilă este, în continuare, practic dublă faţă de media UE (6,6 decese sub vârsta de 1 an, raportat la 1000 născuţi vii, respectiv 1336 decese în anul 2017, cu o scădere modestă în anul 2020 când s-au înregistrat 1097 decese, cu un indicator de 6,1‰, media UE fiind de 3,6‰) din cauza factorilor socio-economici legaţi de sărăcie și a accesului mai dificil la servicii medicale, sau a adresabilităţii scăzute la aceste servicii. Diagnosticul timpuriu și tratamentul în faza incipientă ar contribui la o mai bună calitate a vieţii și la o speranţă de viaţă mai ridicată, îndeosebi în rândul celor insuficient serviţi, din cauza situatiei lor socio-economice sau a obstacolelor legate de accesibilitate”, se arată în comunicatul INSMC.

Printre cele mai vulnerabile persoane se numără copiii cu vârsta mai mică de 1 an – în special nou-născuţii și sugarii cu vârsta de până la 3 luni care au cel mai mare risc de îmbolnăvire și deces. 50% dintre decesele în primul an de viaţă se produc în prima lună de la naștere.

Îmbunătățirea nivelului de competențe al celor care îngrijesc sugarii

Proiectul „SPITAL – COMUNITATE” și-a propus îmbunătățirea nivelului de competenţe al profesioniștilor care acordă îngrijiri nou-născuţilor și sugarilor prin standardizarea și abordarea unitară a îngrijirilor medicale, atât în timpul spitalizării, cât și în serviciile medicale ambulatorii.

Într-o primă fază au fost elaborate suporturi de curs care au fost utilizate în activitatea de formare profesională a celor aproape 1.000 de medici și asistenţi medicali incluși în grupul-ţintă, cu peste 12 % mai mulţi decât prevederile iniţiale ale proiectului, activitate desfășurată pe durata a 33 de luni:

  1. Asistenţa medicală pentru nou-născuţi ȋn perioada neonatală 
    Grup ţintă: MEDICI specialitatea NEONATOLOGIE / PEDIATRIE care din secţiile / compartimentele de nou-născuţi din maternităţi de nivel 1 si 2.
  2. Diagnostic şi terapie modernă ȋn principalele afecţiuni ale nou-născutului şi sugarului.
    Grup ţintă: MEDICI cu specialitatea PEDIATRIE din secţii de pediatrie ale spitalelor.
  3. Îngrijirea nou-născutului și sugarului în practica medicului de familie în comunitate.
    Grup ţintă: MEDICI DE FAMILIE
  4. Asistenţa medicală de urgenţă şi nursingul nou-născutului ȋn sala de naşteri, rooming-in, secţia de nou-născuţi.
    Grup ţintă: asistenţi medicali din secţia de nou-născuţi şi din sălile de naştere
  5. Nou-născutul şi sugarul de vȃrstă mică – nursing, consiliere, nutriţie, intervenţie medicală de urgenţă.
    Grup ţintă: asistenţi medicali din secţiile de pediatrie ale spitalelor.

Beneficiarii programului de formare profesională au fost:

  • medici neonatologi şi medici pediatri din secţiile / compartimentele de neonatologie din maternităţi de nivel 1 şi 2 - 107,
  • asistenţi medicali din servicii de neonatologie şi săli de naştere din maternităţi de nivel 1 şi 2 – 142,
  • medici pediatri din secţiile de pediatrie ale spitalelor – 112,
  • asistenţi medicali din secţiile de pediatrie ale spitalelor ȋn care sunt ȋngrijiţi nou-născuţi şi sugari – 182,
  • medici de familie - 393.

În cadrul proiectului au fost elaborate / actualizate ghiduri de practică clinică referitoare la afecţiuni frecvente și / sau grave ale nou-născutului și copilului mic:

  1. Stabilizarea funcţiilor vitale ale nou-născutului şi sugarului ȋn vederea transportului,
  2. Diagnosticul şi managementul insuficienţei respiratorii la nou-născut şi sugar,
  3. Nutriţia nou-născutului şi sugarului,
  4. Managementul ȋn convulsiile nou-născutului şi sugarului,
  5. Reechilibrarea hidro-electrolitică ȋn sindroamele de deshidratare acută la nou-născut şi sugar.

Aceste ghiduri au fost tipărite în peste 7.000 de exemplare și distribuite către toate spitalele din Romania, precum și către participanţii la programele de formare profesională.

Pe baza acestor ghiduri, spitalele vor elabora ulterior protocoale de diagnostic și tratament pentru bolile respective, protocoale bazate pe nivelul de competenţă și resursele locale, astfel încât să se ajungă la standardizarea practicilor medicale.

„Creșterea competenţelor profesioniștilor din domeniul medical de la toate nivelurile, prin asigurarea accesului acestora la cele mai noi cunoștinţe și asigurarea standardizării calităţii și continuităţii îngrijirilor acordate nou-născuţilor și sugarilor cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, încă din prima zi de viaţă, va avea efecte benefice asupra calităţii vieţii acestor copii, la nivel individual, de grup și populaţional și implicaţii pozitive la nivel socio-economic, pe termen scurt și mediu”, au conchis reprezentanții INSMC.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe