Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

INSP: 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 16 aprilie 2021, ora 13:06

Până la data de 11 aprilie au fost raportate la INSP-CNSCBT unu număr de 1.373 de secventieri ale SARS-CoV-2 și au fost confirmate 863 cazuri cu variante ale virusului care determină îngrijorare.

Institutul Național de Sănătate Publică ( INSP) a precizat într-o informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu  variante ale SARS-CoV-2 că cele șase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova.

variante ale SARS-CoV-2

Au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 857 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) și două cu varianta braziliană (P.1).

Potrivit sursei citate, unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, informează INSP.

Până la data de 11 aprilie rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 63%.

De asemenea, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

„Având în vedere faptul că există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice (linia genetică B.1.1.7), distribuția pe județe de mai jos este prezentată doar pentru celelalte 2 VOC”, subliniază sursa citată.

insp

Etichete: insp variante ale SARS-CoV-2 cazuri de COVID-19 varianta sud-africana varianta britanica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC