Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

La SCJU Târgu Mureş a fost făcută cea de-a doua prelevare de organe din această lună

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 20 octombrie 2021, ora 10:39

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Gestul făcut de familia donatorului a schimbat în bine viaţa a cinci oameni necunoscuţi.

Agenţia Naţională de Transpl ant (ANT) a precizat că este cea de-a doua acţiune de coordonare transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în această lună.

prelevare

„În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general a personalului din secţiile ATI. Este cea de-a doua acţiune de coordonare transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş în această lună. Apreciem efortul echipei de coordonare a spitalului mureşan, formată din Dr. Mihai Morariu – kdp, As. Dorina Boca – coordonator transplant, Dr. Oana Pitea – coordonator regional, precum şi implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea Programului Naţional de Transplant”, a menționat ANT.

Organele prelevate au fost preluate de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

„Pentru intervenţiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee), la Tg. Mureş au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genadyi Vatachki, Dr. Luminiţa Stoica, Dr. Gheorghe Potlog, as.Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca (Dr. Dan Pop, Dr. Marin Visterniceanu, Dr. Raluca Ţabrea) şi Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (Dr. Ioana Manole). Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj Napoca. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinc Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI (Dr. Mihai Popesccu, Dr. Mihai Simionescu). La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de Dr. Dan Pop şi Dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal pentru 2 pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de 8 ani în dializă. Alţi 2 români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti”, a subliniat sursa citată.

Etichete: ANT prelevare de organe moarte cerebrala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.