Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Mai puțină sare, mai puține evenimente cardiovasculare

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 10 septembrie 2021

Potrivit unui nou studiu, administrarea de sare cu un conţinut mai mic de sodiu se asociază cu un risc semnificativ mai mic de accident vascular cerebral, de evenimente cardiovasculare adverse majore și deces de orice cauză, comparativ cu consumul de sare obișnuită.

        Consumul crescut de sodiu din dietă și nivelul scăzut al aportului de potasiu din alimente sunt asociate cu hipertensiunea arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și deces prematur. Studiile clinice randomizate care au avut ca obiectiv evaluarea benefici­ilor unui aport redus de sodiu și/sau unui aport crescut de potasiu au demonstrat efecte clare de scădere a tensiunii arteriale.

Studiul SSaSS și-a propus să definească echilibrul beneficiilor și riscurilor asociate produselor care înlocuiesc sarea, comparativ cu sarea obișnuită, prin documentarea accidentului vascular cerebral și a evenimentelor cardiovasculare adverse majore și de deces de orice cauză. Studiul a inclus 20.995 de persoane, dintre care 72,6% au avut antecedente de accident vascular cerebral, iar 88,4% – hipertensiune arterială, jumătate dintre acestea utilizând un înlocuitor de sare cu conţinut scăzut de sodiu. Rezultatele au arătat că după cinci ani, cei care utilizau înlocuitor de sare au avut o reducere de 14% a riscului de accident vascular cerebral, o reducere de 13% a evenimentelor cardiovasculare majore și o reducere de 12% a riscului de deces. Aceste beneficii au fost obţinute fără efecte adverse notabile.

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2105675

Etichete: sare hipertensiune arteriala cardiovasculare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.