Newsflash
Știri

Piesă de teatru despre problemele copiilor cu dermatită atopică

de Dorina Novac - sept. 15 2022
Piesă de teatru despre problemele copiilor cu dermatită atopică

De Ziua Internațională a Dermatitei Atopice, Coaliția Asociațiilor de Pacienți a anunțat proietul unei piese de teatru despre problemele copiilor și adolescenților cu această afecțiune.

Pacienții cu dermatită atopică se confruntă cu mai multe poveri ale bolii: durere fizică și scărpinat, povara membrilor familiei, povara financiară, povara mintală și gestiunea tuturor acestora.

dermatita atopica

Două fete cu dermatită atopică, ale căror povești stau la baza piesei, au trecut bacalaureatul și, în prezent, cu ajutorul tratamentului, au o viață normală.

Însă nu a fost mereu așa. Scărpinăturile, sentimentul că sunt diferite, puseurile de boală, toate și-au pus amprenta și le-au făcut copilăria și adolescența dificilă.

Stresul provocat de examenul de intrare la facultate i-a adus uneia dintre fete un puseu agresiv al dermatitei atopice, în ciuda faptului că urmează un tratament biologic.

Cealaltă fată are manifestări de la 7 ani (mai întâi la încheieturile mâinilor, apoi s-au generalizat). Cu toate că i-au fost administrate diverse creme, boala s-a extins. Însă abia la 18 ani a mers la un dermatolog care i-a dat tratament adecvat.

„Ca reprezentanți ai unei coaliții de organizații de pacienți, ne dorim ca această piesă să ajute părinții și copiii/adolescenții să fie mai bine informați și să îi înțeleagă pe cei care suferă de dermatită atopică, să îi accepte așa cum sunt și să nu le provoace o povară în plus. Totodată, trebuie să susținem un mai bun screening al persoanelor care suferă de această boală astfel încât pacienții să intre rapid pe tratamentul adecvat lor și să nu aștepte ani de zile, precum în cazul menționat”, au precizat reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

De Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, marcată în fiecare an la 14 septembrie, comunitățile de pacienți din întreaga lume iși unesc eforturile pentru a crește nivelul de informare despre boală, pentru a vorbi desschis despre poverile cu care pacienții și familiile lor se confruntă și să susțină dreptul la tratament adecvat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe