Newsflash
Știri

Ziua Națională fără Tutun, marcată astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 19 2020
Ziua Națională fără Tutun, marcată astăzi

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie (anul acesta, ea pică în 19 noiembrie), prin iniţiative menite să atragă atenția asupra efectelor negative ale consumului de tutun.

Anul acesta, potrivit unui comunicat de presă al SRP remis redacției, Ziua Națională fără Tutun se desfășoară anul acesta sub sloganul: „COVID-19 – UN MOTIV ÎN PLUS PENTRU A RENUNŢA LA FUMAT!”.

ziua nationala fara tutun romania mesaj srp tabacologie

Redăm mai jos integral mesajul transmis de dr. Monica Marc, președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie (SRP) cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun.

„Deși preocupările noastre din ultimele nouă luni sunt legate în cea mai mare parte de pandemia COVID-19, să nu uităm că, de ani de zile, avem printre noi un ucigaș tăcut și tolerat, tutunul. Tocmai de aceea, încă din 2002, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conștientiza oamenii și factorii de decizie în politicile de sănătate, asupra pericolului permanent la care suntem expuși.

Consumul de tutun reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa, în fiecare an, peste 700.000 de europeni decedând datorită afecțiunilor cauzate de fumat. Conform sondajului Eurobarometru, publicat în 2017, 26% dintre europenii cu vârsta peste 15 ani și 33 % dintre cei cu vârsta între 25 și 39 ani, fumează.

dr monica marc
Dr. Monica Marc

În România, conform aceluiași sondaj realizat de Comisia Europeană, consumul de tutun are  o prevalență semnificativă, fiind peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Prevalența fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeana (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38% iar în rândul femeilor de 19%.

De asemenea, s-a observat o creștere a interesului tinerilor față de produsele care conțin tutun. Astfel, putem spune că a apărut o nouă categorie a consumatorilor de tutun, cei care vapează țigara electronică și cei care consumă produsele de tutun încălzit. Conform Global Youth Tobacco Survey, realizat în 2017, deși consumul de țigară clasică a scăzut în rândul tinerilor din România, procentul elevilor cu vârsta între 13 și 15 ani care au consumat vreodată măcar un produs din tutun, inclusiv produsele din tutun încălzit, a crescut în 2017 faţă de 2013 cu 7,5%, de la 35,9% la 38,6%.

Până în prezent sunt numeroase dovezi care demonstrează că fumatul este asociat cu o severitate crescută a bolii și deces la pacienții spitalizați cu COVID-19.

De asemenea, fumătorii de tutun sunt mai vulnerabili la infectarea cu virusul SARS-Cov 2, deoarece actul de a fuma implică contactul degetelor și eventual a țigării contaminate, cu buzele, ceea ce crește posibilitatea de transmitere a virusului de la mână la gură. Și consumul de narghilea implică adesea împărțirea între mai mulți consumatori, facilitând transmiterea virusului în comunitate. În plus, fiind încurajată munca la domiciliu, o bună parte din fumători cresc involuntar consumul de tutun, neexistând interdicții.

Totuși, în această perioadă, au existat și fumători care și-au pus serios problema renunțarii la fumat, fiind conștienți de riscurile suplimentare la care se expun. Deși nu este atât de facil accesul la un centru de renunțare la fumat, se recomandă pe perioada pandemiei consilierea telefonică, liniile telefonice de suport, consiliere psihologică, terapie de substituție nicotinică”, a transmis dr. Monica Marc (foto), președintele Secțiunii de Tabacologie a SRP.


Notă autor:

Sursa foto: klimkin de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe