Newsflash
Știri

SUUMC organizează cursul „Sindromul Lynch – de la teorie la practică”

de L. Budin - iun. 20 2023
SUUMC organizează cursul „Sindromul Lynch – de la teorie la practică”

Coordonatorii evenimentului sunt dr. Oana Cristina Voinea și dr. Gabriel Becheanu, invitat special fiind prof. dr. Diana Ionescu.

Sindromul Lynch reprezintă cea mai frecventă predispoziție ereditară spre a dezvolta o serie de cancere, frecvent cu debut la vârste tinere, sub 50 ani. Se estimează că 1 din 273 de indivizi poarta una din genele incriminate în patogeneza sindromului respectiv, se arată într-un comunicat.

În România acest sindrom este mult subdiagnosticat, în prezent neexistând o statistică a acestor pacienți, însă, dacă extrapolăm datele din literatură, care ne spune ca 3-5% din cancerele colorectale și endometriale sunt atribuite acestui sindrom, aproximativ 600 de pacienți oncologici au ca substrat etiologic mutații ale acestui sindrom, fără ca ei sa știe ca sunt predispuși genetic spre a dezvolta și alte cancere, și nici că cei mai dragi ai lor (rudele de grad 1) pot avea un risc crescut de carcinogeneză”, se adaugă în comunicatul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Un diagnostic precoce poate salva vieți, printr-o urmărire atentă a organelor la risc, precum și prin supravegherea rudelor de grad 1 ale pacienților, se mai subliniază.

Pentru a da timp vieții acestor pacienți, vă invităm să participați la seria de cursuri «Sindromul Lynch – de la teorie la practică!»”, se mai arată. 

Se vor discuta ghidurile internaționale actuale dedicate acestui sindrom pentru fiecare specialitate în parte, după care, într-un maraton de cazuri clinice, se va observa cât de frecvent e acest diagnostic în rândul pacienților și care sunt limitările întâmpinate.

Colegiul Medicilor din România a creditat evenimentul științific cu 6 credite EMC. Data limită de înscriere este 20 iunie.

Coordonatorii evenimentului online sunt dr. Oana Cristina Voinea și dr. Gabriel Becheanu. Invitat special este prof. dr. Diana Ionescu. 

Cu o experiență în anatomie patologică internațională de cel mai înalt nivel, doamna prof. dr. Diana Ionescu a absolvit un rezidențiat dublu, de Anatomie Patologică și Medicină de Laborator la Universitatea de Medicină din Pittsburgh, urmand un fellowship pe patologie ginecologică. Din anul 2006 este Consultant Pathologist la  British Columbia Cancer Agency din Vancouver și Profesor Clinician de Pathologie în cadrul Universitatii British Columbia. Timp de 8 ani,  dna dr. Ionescu a fost director al programului de rezidențiat în Anatomie Patologică. Actualmente este director medical al laboratorului de screening al cancerului de col uterin (prin examen citologic și detectie HPV), laborator cu tradiție din anul 1955 și Medic Specialist (Board Certified AP) în USA și în Canada”, se mai arată în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe