Newsflash
ACTUALITATE Știri

Transplantul medular a depășit o nouă bornă la Fundeni

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 6 2023
Transplantul medular a depășit o nouă bornă la Fundeni

Primul centru de transplant medular din ţară, aflat la I.C. Fundeni, a depășit anul acesta 2.000 de proceduri efectuate.

După mai bine de două decenii de la realizarea primului transplant medular, în luna ianuarie a acestui an, Centrul pentru Transplant Medular de la Institutul Clinic (I.C.) Fundeni din București a efectuat procedura cu numărul 2.000. 

Scurt istoric al activităţii de transplant medular la  I.C. Fundeni

  • 2001: realizarea primei proceduri de transplant medular (autolog);
  • 2002: primul transplant alogen de la donator din familie 100% compatibil;
  • 2008: se înregistrează 100 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice;
  • 2011: se înregistrează 300 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice;
  • 2012: se inaugurează prima bancă de celule stem dintr-un spital public românesc;
  • 2013: se realizează primul transplant cu donor neînrudit – Registrul Naţional al Donatorilor;
  • 2015: primul transplant cu celule stem haploidentice;
  • 2017: se înregistrează 1.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice;
  • 2022: primul centru calificat din România pentru administrarea terapiei CAR-T;
  • 2023: 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice (15% copii, 85% adulţi).

„Astăzi suntem la transplantul cu numărul 2.130”, a declarat Alina Tănase, președinta Societăţii Române de Transplant Medular și director medical al I.C. Fundeni, în cadrul evenimentului care a marcat acest moment. Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută în Amfiteatrul Thomas Starzl al I.C. Fundeni. Acolo s-au reunit personalităţi ale lumii medicale românești, medici, pacienţi și aparţinătorii acestora.

Introducerea terapiei CAR-T

Totul a început în anul 2001, când profesorul Dan Coliţă punea bazele activităţii de transplant de celule stem hematopoietice din Institutul Clinic Fundeni. Acel an rămâne unul de referinţă pentru hematologia românească, atunci realizându-se la Timișoara, Târgu Mureș și București primele tran­s­planturi medulare din România. Aceste realizări de excepţie au fost posibile datorită unor echipe medicale conduse de profesorii Dan Coliţă și Constantin Arion (Clinica de Hematologie de la I.C. Fundeni), Margit Șerban (Clinica de Hematologie de la Timișoara), Benedek Istvan (Clinica de Hematologie de la Târgu Mureș).

„Frumoasa istorie a transplantului medular de la Institutul Clinic Fundeni și-a scris prima filă în anul 2000, odată cu formarea și instruirea echipelor medicale în vederea realizării noilor proceduri speciale care au fost transpuse în realitate un an mai târziu”, a evidenţiat prof. dr. Anca Coliţă, managerul I.C. Fundeni. Aceste terapii au culminat, anul trecut, în 26 aprilie, cu introducerea în Clinica de Hematologie de la Fundeni a procedurii medicale CAR-T, atribuită pacienţilor care nu răspund la tratamentele clasice. 

„Rezultatele obţinute atât la pacienţii noștri adulţi, cât și la pacienţii pediatrici mă determină să spun că astăzi Centrul pentru Transplant Medular de la Fundeni este unul superpozabil marilor centre de profil ale lumii. Sunt convinsă că acesta se va dezvolta continuu și în tandem cu evoluţia cercetării știinţifice medicale”, a adăugat 
managerul I.C. Fundeni.

Umăr la umăr împotriva bolii

„În Centrul de la Fundeni putem realiza toate procedurile medicale existente în hematologia mondială, inclusiv terapia celulară CAR-T”, a punctat Alina Tănase. Acest lucru se datorează, spune ea, profesorilor Dan Coliţă și Constantin Arion, dar și tinerei și ambiţioasei echipe medicale din Clinica de Hematologie a I.C. Fundeni, „care se află într-un permanent schimb de expertiză cu medici omologi din întreaga lume”.

Monica Bunaciu Curt, președinta Asociaţiei Române Împotriva Leucemiei, un învingător al leucemiei și un permanent susţinător al tuturor pacienţilor, a declarat că organizaţia pe care o conduce a fost activă și a susţinut Institutul Fundeni în lupta pentru dreptul pacienţilor care au nevoie de transplant de a beneficia de cele mai inovative terapii. 

„Furnizăm servicii de consiliere pentru pacienţi, strângem fonduri pentru echipamente moderne și pentru pregătirea personalului medical și suntem alături de specialiști pentru a găsi soluţiile cele mai bune pentru pacienţi”, a declarat aceasta. „La aniversarea a 2.000 de proceduri de transplant medular nu putem decât să ne înclinăm în faţa pacienţilor noștri și să readucem în mentalul colectiv ideea că lupta împotriva acestor teribile boli trebuie să fie mereu a noastră, a tuturor”, a conchis 
directorul medical al I.C. Fundeni.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe