Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tratamentul hepatocarcimonului cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv, decontat în România

de Magdalena Tănăsescu - iun. 18 2024
Tratamentul hepatocarcimonului cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv, decontat în România

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au făcut demersuri pentru decontarea tratamentului hepatocarcimonului cu microsfere marcate cu ytriu radioactiv.

Procedura a fost realizată pentru prima dată unui pacient în ţara noastră, de o echipă multidisciplinară de la Institutul Oncologic Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni.

„Prin comisiile Ministerului Sănătăţii de Oncologie, de Radiologie Intervenţională şi de Medicină Nucleară sunt deja făcute demersuri pentru rambursare prin CNAS sau prin Programul Naţional de Oncologie”, a declarat conf. univ. dr. Mirela Gherghe, care lucrează în cadrul Laboratorului clinic de medicină nucleară a Institutului Oncologic Fundeni.

Potrivit medicului, preluat de Agerpres, aproximativ alţi 300 de pacienţi din România au nevoie de acest tratament. 

„Tratamentul hepatocarcinomului cu microsfere radioactive constă în administrarea acestora prin cateterism arterial. Radiologul specialist în radiologie intervenţională cateterizează selectiv artera care hrăneşte practic şi care determină creşterea tumorii hepatice. Pe această arteră se introduc aceste sfere marcate cu ytriu, care vor determina iradierea locală a tumorii, cu efecte minime pe ţesutul sănătos din jur şi pe un interval lung. Acele sfere rămân acolo, prin embolizarea parţială a acelor artere şi iradiază aproximativ o lună tumora respectivă, iar noi evaluăm beneficiile tratamentului, după o lună, până la trei luni, practic la trei luni putem stabili exact ce beneficiu a avut tratamentul pentru pacient”, a precizat Mirela Gherghe.

Acest procedeu este recomandat la pacienţii cu hepatocarcinom în stadii avansate, neoperabile sau la cei cu metastaze hepatice de cancer colorectal în stadii avansate, care nu au răspuns la terapiile oncologice convenţionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe